Oct 9, 2023

Industria nucleară are nevoie de mai mulți bani de la stat – AIEA

Sectorul energiei nucleare are nevoie de mai mult sprijin financiar de la guverne pentru a creşte producţia de electricitate, în condiţiile în care sectorul privat a subestimat valoarea pe termen lung a energiei atomice fără emisii poluante, susţin mai mulţi oficialii internaţionali, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) organizează luni la Viena o conferinţă la care directorii din industria energiei nucleare şi organismele de reglementare vor analiza de ce este nevoie pentru ca energia nucleară să joace un rol mai important în răspunsul la schimbările climatice.

AIEA estimează că producţia de energie nucleară trebuie să se dubleze în următoarele trei decenii pentru ca lumea să oprească încălzirea globală. Atenţia sectorului s-a reorientat spre Asia, unde companii de stat din China intenţionează să construiască opt noi reactoare pe an până în 2035, devenind cel mai mare producător mondial de energie nucleară. Între timp, finanţarea pentru centrale nucleare în SUA şi Europa s-a redus pe măsură ce noile proiecte au depăşit bugetele şi termenele limită.

„Principala provocare este finanţarea. Guvernele trebuie să aibă un rol principal” pentru că rolul de coordonare a noilor capacităţi mondiale „nu poate fi asigurat de actualele instrumente de pe piaţă”, a declarat directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, la conferinţa organizată la Viena.

Băncile de dezvoltare şi instituţiile financiare nu iau încă în calcul durata mare de funcţionare a reactoarelor nucleare, care pot produce electricitate timp de mai mult de o jumătate de secol, a subliniat directorul general al AIEA, Mariano Grossi. Potrivit acestuia nu există un mod concurenţial egal când vine vorba de finanţarea proiectelor. „Trebuie să ne gândim pe termen lung. Guvernele şi investitorii au nevoie de date complete bazate pe ştiinţă. Însă lucrează cu o lipsă de date”, susţine Mariano Grossi.

Potrivit AIEA, contribuţia energiei nucleare la producţia globală de electricitate a scăzut până la aproximativ 9% în ultimele două decenii. Agenţia cu sediul la Viena prognozează că, la nivel mondial, capacităţile de producţie a energiei nucleare trebuie să crească până la undeva între 458 şi 890 de Gigawaţi în 2050, de la 371 Gigawaţi în 2022.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.