Mar 1, 2023

INTERVIU Corneliu BODEA, CEO Adrem, despre provocările în Energie: Avem nevoie de specialiști care să utilizeze și să implementeze noile tehnologii. Impredictibilitatea legislativă demontează planurile de business, descurajează investițiile și progresul | InvesTenergy

Adevărata provocare pe care omenirea o are astăzi este lupta împotriva schimbărilor climatice, care trebuie susținută printr-o modificare a mentalității în legătura cu energia, cu importanța ei, şi cu modul în care trebuie să o producem şi să o consumăm

Ne implicăm activ în educația tinerilor, viitorii profesioniști din energie, prin proiecte proprii, dezvoltăm Academia Adrem

Pe Dl Corneliu Bodea l-am reîntâlnit cu ocazia aniversării a 30 de ani de activitate a grupului Adrem, eveniment la care au fost invitați ziariștii. Era alături de fratele său – Dl Adrian Bodea și fiul său – Andrei Bodea. L-am întrebat imediat dacă fiul domniei sale va prelua afacerea familiei… Dl. Bodea a spus, uitându-se cu sufletul la fiul său –  Sper că da!, iar fiul – prin prezența la eveniment – a dat de înțeles că este posibil să preia afacerea de la tatăl și unchiul său, la un moment dat. Ce am remarcat, cu mare plăcere, a fost cât de atent a fost fiul la prezentarea și răspunsurile oferite de tatăl și unchiul său la întrebările ziariștilor.

Invitatul nostru, în cadrul proiectului InvesTenergy “Să punem Oamenii din energie în lumină”, este Dl Corneliu Bodea, CEO Adrem și Președinte al Centrului Român al Energiei – CRE.

Domnule Corneliu Bodea, în primul rând, doresc să vă felicit pentru cei 30 de ani de activitate a grupului Adrem și să adresez urarea: La mulți și prosperi ani! Adresez, totodată, felicitări și fratelui dvs – Dl Adrian Bodea. Trei decenii cu Adrem!  Cum ați reușit?

Mulțumim pentru urare și gândurile bune! Tot ce îmi doresc acum este ca țara noastră și toți cei care au ales să locuiască aici să trăiască mulți ani cu prosperitate, să fie sănătoși și să aibă multe realizări importante pe care să le lase moștenire generațiilor viitoare. De ce spun asta? Pentru că în cei 30 de activitate, împreună cu partenerii Adrem am încercat să aducem valoare societății prin acțiunile pe care le-am inițiat și implementat. Nu a fost ușor, am traversat nenumărate crize, schimbări legislative, evenimente impredictibile și evoluție tehnologică. Dar ce ne-a făcut să continuăm a fost pasiunea pentru munca noastră și respectul pentru oameni și mediul înconjurător. Ne-am luat angajamentul să contribuim la modernizarea industriei, să dezvoltăm proiecte de impact și să aducem schimbare în viața oamenilor și comunităților în care activăm.

Sunt convinsă că au fost și momente dificile în acești ani. Ați vrut vreodată să renunțați?

Da. M-am gândit să renunț, să vând, ori să plec pur și simplu. Dezamăgirea, lipsa de perspective, deznădejdea m-au înconjurat uneori și m-am simțit gonit și nerespectat. Frustrarea te cam chinuie atunci când încerci să construiești o afacere „ca afară” și ești înconjurat de indiferență, birocrație și impostură. Însă mă leagă foarte multe de aceste locuri și de oamenii din jurul meu, le datorez atâtea, încât mi-am găsit până acum puterea de a continua, de a depăși sentimente trecătoare și de a contribui atât cât știu și pot. Totodată, mă simt responsabil față de mulți oameni minunați care au crezut și cred în continuare în mine, angajați, clienți, sau prieteni și față de ei și de idealurile noastre, merită să fac sacrificii și mai mari.

Sunteți un om de afaceri cunoscut în România. V-aș ruga să vă prezentați în câteva cuvinte… Ce vă reprezintă? Ați dori să schimbați ceva la dvs.?

Antreprenor român, tată a doi copii minunați, pasionat de leadership și de inteligența interpersonală. Cred în oameni și susțin evoluția lor constantă, personală și profesională. Îmi place să mă implic în dezvoltarea antreprenorilor și tinerelor talente prin participarea mea în programe de leadership și mentorat. De asemenea, vreau să cred că sunt un om cu gândire strategică, un creator al unui mediu de afaceri în continuă evoluție, cu accent pe implicarea socială, cu grijă față de oameni și natură. Mi-aș dori să fiu mai îngăduitor cu mine, să-mi aloc mai mult timp pentru pasiunile mele: să citesc, să navighez și să mă bucur de momente de calitate alături de cei dragi.

Sunteți un model de companie, o afacere de familie. Cum apreciați evoluția grupului în aceste trei decenii, cum reușește să reziste și să crească un business românesc în mediul autohton de afaceri?

Primii 10 ani sunt probabil cei mai frumoși din viața unei companii. Este perioada plină de curaj, de îndrăzneală și de explorare a unei afaceri noi în piață, când se coagulează echipa și îți definești viziunea, misiunea și valorile. Încă de la început ne-am axat pe inovație, fratele meu venind cu experiența de la Institutul de Fizică Atomică a pornit la drum cu dorința de a contribui la retehnologizarea industriei românești. Așa am realizat prima noastră instalație de vidare a oțelului lichid din lume care utilizează pompe mecanice, la Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște, o tehnologie unică pe care Adrian a patentat-o în 1999. În același an, am intrat și pe piața automatizărilor industriale, un segment în care astăzi ne numărăm printre liderii de servicii. Al doilea deceniu de activitate a reprezentat o noua etapă, de consolidare în piață. A fost perioada lucrărilor complexe, a proiectelor mari, în care grupul nostru a continuat să se dezvolte prin furnizarea de noi servicii esențiale pentru domeniul energetic și noi consumatori. Am intrat pe piața serviciilor pentru rețelele de utilități, cu activitatea de citire a contoarelor – astăzi deservim 1,4 milioane de abonați ai Distribuție Oltenia, în toată regiunea Olteniei. Am început să furnizăm serviciul de mentenanță a instalațiilor electrice de medie și joasă tensiune, o activitate critică pentru infrastructură și pentru continuitatea alimentării cu energie electrică. Iar în ultimii 10 ani, ca răspuns la nevoia de a sprijini tranziția energetică, ne-am axat pe dezvoltarea, digitalizarea și mentenanța rețelelor electrice, digitalizarea infrastructurii energetice și soluții de eficientizare și consum inteligent. Printre reușitele noastre aș menționa că am devenit cel mai experimentat montator de contoare inteligente din România, cu aproximativ un milion de contoare smart instalate, și am automatizat trei conducte de transport gaze naturale, de interes strategic în regiune: BRUA, Ungheni-Iași și Isaccea 1. Sunt mândru de evoluția noastră și cred că ceea ce ne-a crescut reziliența a fost pasiunea și dedicarea pentru ceea ce facem, dar și faptul că de fiecare dată am înțeles care sunt prioritățile și ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea României.

Lipsa de specialiști rămâne una dintre cele mai mari provocări. Cum investește Adrem în specialiști?

În cadrul Adrem, recrutăm persoane pasionate, cu ambiție, care ne împărtășesc valorile și doresc să evolueze profesional într-un sector dinamic, cu rol critic în securitatea și dezvoltarea României. Pentru dezvoltarea lor, implementăm programe interne de training și workshop-uri pentru colegii noștri pentru a-i ține la curent cu schimbările din domeniu și a-i ajuta să avanseze în carieră și să devină mai buni în ceea ce fac. În plus, ne implicăm activ în educația tinerilor, viitorii profesioniști din energie, prin proiecte proprii – dezvoltăm Academia Adrem, un spațiu în care ne propunem să atragem tineri şi să-i dezvoltăm, atât profesional, cât și personal, în primul rând pentru a-şi construi o carieră în Adrem, dar și pentru a susține dezvoltarea forței de muncă necesare pieţii de energie din România. În același timp, dezvoltăm proiecte comune cu partenerii noștri precum „Ucenic Electrician”, susţinut de Distribuție Oltenia, şi prin susţinerea asociaţiilor care dezvoltă diverse programe de educaţie. Mie personal îmi face plăcere şi mă implic ori de câte ori am ocazia în programe pentru dezvoltarea tinerilor specialişti din domeniul nostru dar și a viitorilor antreprenori.

Care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activați?

Cum spuneați mai devreme, resursa umană este în momentul de față critică, mai ales în contextul proiectelor precum PNRR și Green Deal, prin care trebuie să accelerăm tranziția energetică. Avem nevoie de specialiști care să utilizeze și să implementeze noile tehnologii, ne trebuie resurse și programe pentru a-i dezvolta și a deveni experți în domeniul lor. O altă provocare cu care ne confruntăm tot mai des este impredictibilitatea legislativă care demontează planurile de business ale mediului de afaceri economic, descurajează investițiile și progresul. Cu toate acestea, cred că adevărata provocare pe care omenirea o are astăzi este lupta împotriva schimbărilor climatice, care trebuie susținută printr-o modificare a mentalității în legătura cu energia, cu importanța ei, şi cu modul în care trebuie să o producem şi să o consumăm. Adrem joacă un rol esenţial în pregătirea României pentru tranziţia energetică şi în schimbarea de mentalitate către un consum sustenabil. De aceea, pe termen lung, ne-am luat angajamentul pentru dezvoltarea durabilă şi sprijinirea României în tranziţia energetică, cu accent pe lupta împotriva schimbărilor climatice și respect faţă de mediu şi de societatea noastră.

Am notat că Adrem are în portofoliu printre cele mai mari proiecte de securitate energetică din România și din regiune: automatizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria); automatizarea conductei de transport gaze naturale DN600 Ungheni – Chișinău;  automatizarea noii stații de măsurare gaze naturale de la Isaccea, bidirecțională, capabilă să asigure importul și exportul de gaze naturale din Ucraina spre Bulgaria și invers. Mai adăugăm proiectele de digitalizare a rețelelor inteligente, energie regenerabilă și e-mobilitate….Vă rog să detaliați și să ne spuneți cum reușiți să le gestionați?

În Adrem am investit într-o echipă de ingineri profesioniști cu experiență în proiectare și automatizare. Sunt colegi pasionați, dedicați și cu multă ambiție, pe care mă bucur să-i am alături. Cunoaștem aplicațiile, resursele și constrângerile pieței în ansamblu și suntem pregătiți să răspundem oricărei provocări tehnico-economice. Gazoductul BRUA este unul dintre cele mai mari proiecte la care am lucrat în ultimii ani, pentru clientul Transgaz. Echipa Adrem a realizat automatizarea modului de funcționare a instalației pe o lungime de 480 km între Podișor și Recaș, de-a lungul căreia am integrat toate informațiile provenite din instalațiile tehnologice într-un sistem centralizat. Un alt proiect similar a fost conducta de transport gaze naturale DN600 Ungheni – Chișinău, amplasată pe teritoriul Republicii Moldova, cu importanță strategică pentru regiunea noastră, mai ales în contextul conflictului din Ucraina și al crizei energetice. Acesta s-a desfășurat pe parcursul a 10 luni, și de-a lungul a 120 km de conductă. Sprijinirea tranziției energetice este o prioritate pentru noi, de aceea ne extindem continuu portofoliul proiectelor de eficiență energetică, energie verde și e-mobilitate. Anul trecut, am integrat în SCADA 57 de stații electrice de transformare, în cinci județe, iar alte 10 stații le-am retehnologizat în totalitate. Pentru a sprijini infrastructura mașinilor electrice am realizat 83 de stații de încărcare, la cheie, în 21 de județe. Iar pe partea de energie solară, în 2022 am instalat aproape 3 MW prin sisteme fotovoltaice, alți 5 MW fiind contractați prin programele  „Casa Verde”, „ElectricUp” și alte lucrări. Ca o concluzie, referitor la cum gestionăm toate aceste proiecte, aș spune că cea mai importantă resursă sunt oamenii. Ei sunt motorul tuturor acestor reușite. Faptul că ne-am strâns împreună peste 1000 de colegi, în jurul unor valori comune și motivați de aceleași obiective, mi se pare un lucru extraordinar, iar rezultatele se văd.

Ce v-ați mai propus pentru acest an și cei care urmează? Alte proiecte în lucru?

Pentru anul acesta am bugetat un business consolidat de 250 milioane lei, cu 20% mai mare față de estimările pentru anul trecut. Avem în plan proiecte de eficiență energetică pe care ne concentrăm dar și proiecte de dezvoltare a oamenilor, de diversificare a portofoliului de soluții și servicii pe care le oferim. Suntem motivați să accelerăm proiectele care sprijină tranziţia energetică, pentru un viitor mai sustenabil.

Anul trecut a fost foarte greu pentru cei care au activat în sectorul energiei. Cum credeți că va fi 2023? Dar anii următori?

Criza prețurilor la energie din ultimul an ne-a învățat o lecție grea, dar utilă: să punem mai multă valoare pe energie și să optimizăm utilizarea resurselor. Mă aștept ca prețul energiei să scadă față de nivelurile înregistrate în anul 2022, dar nu cred că acestea vor scădea la nivelurile pre-pandemie. Astfel, tendințele pe care le văd pentru 2023 și pentru anii următori sunt cele care țin de piața de energie și de continuarea și chiar accelerarea proiectelor de tranziție energetică, proiecte de anvergură începute anterior, asigurarea investițiilor majore în energia verde, în eficiență energetică și digitalizare. Ca un element nou pentru anul acesta aș adăuga pe lanțul de valoare al sectorului energetic bateriile pentru stocarea energiei, prevăzute pentru asigurarea și stabilitatea sistemului energetic.

Care sunt, în opinia dvs, soluțiile pentru depășirea crizei energetice?

Observăm lucruri pozitive în momentul de față pe piață, anume că prețurile s-au stabilizat sub valoarea de 1.000 RON/MWh și avem activ mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică. Totuși, mă declar preocupat de cantitatea de energie disponibilă la producători pentru acest mecanism, precum și de faptul că majoritatea energiei se tranzacționează pe termene scurte și foarte scurte, tranzacțiile la termen fiind aproape inexistente. Astfel, pentru a depăși această criză, cred că în următoarea perioadă ar trebui pus accentul pe încurajarea investițiilor în tehnologiile verzi, prin adoptarea tehnologiilor digitale pentru îmbunătățirea eficienței, reducerea costurilor de operare și creșterea fiabilității sistemelor energetice, în vederea accelerării tranziției energetice. În plus, este importantă și utilizarea eficientă a fondurilor europene, a banilor din PNRR, a investițiilor făcute de stat. Am ajuns într-un moment în care va fi nevoie de rolul statelor. Ele trebuie să facă acum eforturi mari pentru a găsi soluții eficiente, fără a pierde din vedere schimbările care vor apărea în urma conflictului din Ucraina.

Suntem capabili să profităm de oportunitățile tranziției energetice?

Tranziția energetică are un potențial imens în toate ramurile economiei și în societate, iar o dată cu accelerarea acestui proces vom asista la o remodelare a lanțului valoric și la tranziția consumatorilor clasici la „prosumerism”. Nu vom mai fi aceeași oameni care doar consumă, ci vom deveni și mici producători, antreprenori, care vom contribui împreună la producția și valorificarea produselor pe care le consumăm. În momentul de față, tranziția generează locuri de muncă, aduce și o transformare a modului în care am fost obișnuiți să lucrăm. Avem nevoie de candidați care să învețe să utilizeze și să implementeze noile tehnologii în toate domeniile actualizate, să devină specialiști și să dezvolte la rândul lor următoarele generații de experți în această industrie. De exemplu, am văzut deja pe la facultățile de profil că au fost dezvoltate noi specializări precum eficiență energetică, surse regenerabile, rețele inteligente și altele. Aceste lucruri vor duce la generarea de noi oportunități de business, vor apărea noi companii, cu produse și servicii inovatoare dedicate sectorului de energie verde, lucru ce va stimula economia și va aduce schimbări pe toate palierele.

Cunoașteți foarte bine sectorul energetic în care activați de peste 30 de ani. Cum se prezintă acesta? Ce viitor are sau ar trebui să aibă?

Anul trecut a fost unul tumultuos pentru economia globală și pentru cea locală din cauza exploziei prețurilor la energie și invaziei din Ucraina. Aceste evenimente au determinat o modificare fundamentală a relațiilor din arena internațională, au fost reexaminate proiectele europene în ceea ce privește tranziția, securitatea energetică și protecția consumatorilor finali. În România, ne-am confruntat cu șapte OUG-uri pe care a trebuit să le aplicăm din mers, ordonanțe care au destabilizat piața și au produs nesiguranță și haos, cel puțin mă bucur că anul acesta avem un preț stabil al energiei, să vedem cum vor decurge tranzacțiile energiei în viitor, acum fiind pe termen scurt sau foarte scurt. Aceste lucruri ne arată clar ce trebuie să facem mai departe pentru a ne atinge obiectivele enunțate de Pactul Ecologic European, dar și cele ale REPowerEU, fără a pierde din vedere schimbările care vor apărea în următoarea perioadă, având în vedere și cursul conflictului de la granițele noastre.

La finalul interviului, vă rog să veniți cu câte 3 recomandări pentru autorități, actorii din energie, consumatori.

Pentru autorități, aș puncta dialogul real și consultările autentice cu mediul de afaceri și cu reprezentanții industriei de energie. Sectorul energetic traversează perioade extrem de dinamice, crize complexe unde avem nevoie de autorități competente și curajoase, care să fie într-un dialog permanent și deschis cu toți cei implicați. Cu partenerii, îmi doresc o bună cooperare, cel puțin la fel de bună ca până acum. Cu toții facem eforturi deosebite de a moderniza această industrie, de a facilita tranziția spre energia verde și sunt convins că prin comunicare, implicare și ambiție, vom genera noi oportunități și noi proiecte pentru un viitor sustenabil și o planetă mai curată. În ceea ce privește consumatorii, ei sunt publicul final căruia ne adresăm și pentru care facem toate aceste proiecte majore – pentru îmbunătățirea stilului de viață, pentru progresul nostru ca societate și pentru valorificarea resurselor pe care le avem acum și pe care trebuie să le lăsăm moștenire urmașilor noștri. Ca industrie, depunem toate eforturile pentru aceste obiective, însă avem nevoie și de ajutorul oamenilor: să economisească energia, să implementeze soluții de eficiență energetică, să recicleze și să respecte mediul în care trăim și resursele pe care planeta ni le oferă.

Vă mulțumesc!

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.