Feb 3, 2023

Interviu Oana Ozmen: 2022 – un an decisiv privind diplomaţia parlamentară şi modele de bună practică în domeniul eficienţei energetice

Interviu cu deputatul PNL Oana Ozmen

Reporter: Stimată doamnă Oana Ozmen, care au fost principalele proiecte legislative de care v-ați ocupat anul trecut?

Anul trecut, am inițiat, cu sprijinul colegilor din Parlamentul României, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Am avut în vedere îndeosebi repararea și înlocuirea ascensoarelor în întreg sau a componentelor acestora, în baza unui raport tehnic de specialitate.

În luna septembrie, a fost votat în Parlament Proiectul Plx 142/2022, inițiat de mine, care modifică OUG 18/2009 privind performanța energetică a blocurilor de locuit și care a urmărit îndeplinirea jaloanelor stabilite prin PNRR privind includerea în cheltuielile eligible, cum ar fi: termoizolarea planșeului, înlocuirea și izolarea podurilor neîncălzite și a șarpantei, înlocuirea lifturilor în integralitate sau a componentelor acestora pe baza raportului de specialitate. Prin lege am definit raportul de specialitate, care va fi întocmit de către instituțiile cu atribuție în domeniu, o parte din proiectul legislativ a fost preluat de către Guvern prin OUG 31/2022, motiv pentru care avem convingerea că muncă depusă în Parlament pe această temă a întrunit susținerea inclusivă a Guvernului.

Împreună cu colegii din grupul parlamentar liberal din Camera Deputaților, în anul 2022 am susținut mai multe legi importante. Printre acestea, enumăr Plx 142/2022 privind eficiența energetică a blocurilor de locuințe, Legea interoperabilităţii, completarea Legii nr.290/2004 privind cazierul judiciar și Legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, Proiectul prin care autovehiculele Salvamont şi Salvaspeo pot folosi semnale luminoase speciale de avertizare.

Pot să vă spun că în sesiunea încheiată în decembrie au devenit legi 22 de proiecte inițiate de parlamentantarii liberali.

Oana Ozmen: Așa este, în luna februarie, am organizat evenimentul „Istorie, Artă și Renovare Aprofundată” de la Palatul Ghica Victoriei, cu scopul de a atrage atenția asupra eficienței energetice în sectorul clădirilor din România, fără a omite însă clădirile de patrimoniu. La eveniment au participat membri ai celor două camere din Parlament, specialiști din domeniu din ministere și asociații de profil.

Atunci am atras atenția că eficiența energetică trebuie să fie un obiectiv al tuturor politicienilor din România, tema fiind una de interes general în beneficiul tuturor cetățenilor, mai ales în condițiile creșterii prețurilor pe piața de energie.

Reporter: Ce ne puteți spune despre activitatea dvs privind diplomaţia parlamentară?

Oana Ozmen: De-a lungul celor doi ani de activitate parlamentară, am pus accentul pe dezvoltarea relaţiilor cu experţii şi colegii parlamentari din ţări precum Danemarca, Germania, Turcia, Korea, Israel, cu care am împărtăşit modele de bună practică din ţările noastre privind eficienţa energetică şi hidrogenul, dar şi campanii de conştientizare şi informare despre beneficiile utilizării clădirilor verzi.

În perioada 16-18 martie 2022, am organizat vizita membrilor grupului de lucru constituit la nivelul Comisiei pentru Industrii și Servicii în Stuttgart, capitala landului german Baden-Württember. Reuniunea  a avut ca obiectiv consultarea și schimbul de bune practici în materie de eficiență energetică și dezvoltarea capacităților pe hidrogen.

Am avut onoarea să conduc delegația formată din 7 deputați. Discuțiile s-au concentrat pe necesitatea dezvoltării de noi tehnologii care pot atenua criza din sectorul energetic și cele vor reduce facturi plătite astăzi de consumatori. Progresele în materie de inovare, cercetare și dezvoltare bazate pe eficiența energetică și pe energia din surse regenerabile sunt esențiale pentru competitivitatea viitoare a UE și bunăstarea românilor.

Delegaţia membrilor World Zionist Organization, prezentă în România la invitația formulată de către Complexul Educational Laude-Reut, condus de doamna Tova Ben Nun-Cherbis. Evenimentul a avut ca scop consolidarea relaţiilor instituţionale dintre ţările noastre şi schimbul de experienţă la nivel guvernamental şi local.

Reporter: Anul trecut, ați organizat noi ediții ale conferinței  „Standarde Nzeb – Eficiența Energetică”. Unul din evenimente s-a axat pe Soluții de Finanțare, iar un altul pe materiale sustenabile. De asemenea, ați fost unul din inițiatorii dezbaterii „Eficiența energetică în retail și colectarea selectivă a deșeurilor”.

Ce ne puteți spune despre aceste evenimente?

Oana Ozmen: Pe 16 iunie, am organizat conferința „Standarde Nzeb – Eficiența Energetică și Soluții de finanțare – Ediția a III-a”, la Palatul Parlamentului. Subiectele propuse în cadrul dezbaterii au fost:

  1. Standardele Nzeb/eficiența energetică, o provocare pentru țările Uniunii Europene;
  2. Soluții privind finanțarea proiectelor de eficiență energetică a clădirilor.

La eveniment au participat invitați din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Energiei, Inspectoratului de Stat în Construcții, Administrației Fondului pentru Mediu, membri ai asociațiilor din domeniul eficienței energetice, precum și ambasadori.

Conferința a adus în atenție problema finanțării, linii de finanțare disponibile, stadiul solicitărilor pentru renovarea de clădiri publice și rezidențiale.

Aș vrea să spun că evenimentul s-a bucurat de prezența fizică a domnului Daniel Karrais, Președintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul Landului Baden Wuttenberg (foto). Domnul Karais și-a exprimat satisfacția privind schimbul valoros de idei politice pe tema aprovizionării cu energie, eficienței energetice și soluțiilor gestionabile pentru a rezolva problemele legate de aprovizionarea cu energie și finanțarea acesteia.

Pe 23 noiembrie 2022, am organizat a IV-a ediție a Conferinței ”Standarde nZEB – Eficiență energetică și materiale sustenabile”. Cu această ocazie au fost abordate două subiecte extrem de importante:

  1. Standardele Nzeb/eficienţa energetică, o provocare pentru statele membre UE;
  2. Rolul materialelor durabile în eficienţa energetică a clădirilor.

La dezbateri au participat atât reprezentanţii misiunilor străine prezente la Bucureşti, cât şi oficiali români şi companii din piaţa de construcţii.

Cu această ocazie am subliniat că orice modificare legislativă în domeniul eficienței energetice trebuie făcută în urma unui amplu proces de consultare între parlamentari, asociații, companii și beneficiari.

Pe 31 octombrie 2022, am organizat conferința „Eficiența energetică în retail și colectarea selectivă a deșeurilor”. Cu această ocazie, parlamentarii din Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au dezbătut alături de reprezentanții Guvernului și ai marilor lanțuri din retail pentru identificarea de soluții eficiente, de consolidare a dialogului și de lansare de parteneriate constructive pentru a valorifica banii europeni alocați României.

Ce vă propuneți pentru acest an?

Oana Ozmen:  A devenit o provocare să construiești la standarde Nzeb, având în vedere creșterile prețurilor la materiale de construcții în contextul războiului de la granițele  României. Avem nevoie de campanii de informare privind beneficiile renovării clădirilor la standarde Nzeb și trebuie  să susținem producătorii de materiale de construcții din România.   

De aceea, am în vedere continuarea dezbaterilor în vederea actualizării legislației în domeniul eficienței energetice. De asemenea,  vom continua consultările în vederea pregătirii cadrului legislativ pentru hidrogen și am în vedere organizarea unei dezbateri reale cu experții dar și cu antreprenorii privind transpunerea Directivei privind pre-insolvența.

Sursa: Financial Intelligence

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.