Feb 23, 2022

Investiții în sectorul de producție: gaze naturale și energie nucleară

Cea de a doua zi a ZF POWER SUMMIT 2022 a menținut nivelul înalt al dezbaterilor alături de experţi europeni sau executivi internaţionali, dar și împreună cu importanţi lideri locali ai industriei energetice de petrol şi gaze.

Cosmin Ghiță –  director general Nuclearelectrica

Pentru al doilea an consecutiv Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica a participat la conferința ZF POWER SUMMIT 2022 alături de reprezentanții NuScale Power și CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare).

“Ne dorim să creăm în România un hub pentru realizarea și asamblarea modulelor SMR. În același timp, vom construi și vom licenția o astfel de centrală care să respecte toate măsurile de siguranță ale UE din punct de vedere al protecției mediului înconjurător și securității nucleare.” a spus domnul Ghiță.

Diferența dintre tehnologiile convenționale de producere a energiei electrice pe bază de combustibil nuclear și tehnologia reactoarelor mici modulare, din punct de vedere al costului de producție, se pare că este în favoarea SMR-urilor, conform celor transmise în cadrul conferinței (tehnologie convențională – 64 $/MWh, iar tehnologia SMR – 69 $/MWh, în SUA). Cu toate acestea, “unitățile 3 și 4 de la Cernavodă fac parte dintr-un brownfield project, așa că avem deja o investiție inițială făcută. Prin urmare, ar fi mai eficient economic să le terminăm.” a transmis Cosmin Ghiță.

Lăcrămioara Diaconu Pintea – membru al directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO)

Doamna Lăcrămioara Diaconu Pintea, membru al directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO), a vorbit astăzi în cadrul conferinței ZF POWER SUMMIT 2022 despre stadiul în care se află proiectele din planul de restructurare a companiei.

“Odată cu aprobarea planului de restructurare pe 26 ianuarie 2022, am putut aplica pentru Fondul de Modernizare cu un portofoliu de 10 proiecte, dintre care două constau în construirea de centrale în ciclu combinat pe gaze naturale, una de 850 MW la Ișalnița și una de 475 MW la Turceni, iar celelalte opt proiecte însumează 735 MW în panouri fotovoltaice.” a spus doamna Pințea.

Conform celor transmise în cadrul summitului, finanțarea din Fondul de modernizare asigură 70 % din valoarea proiectelor de energie solară și 50 % din cea a termocentralelor pe gaze. Pentru restul de bani, compania va apela la două consorții de finanțare bancară, dintre care unul este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De asemenea, CEO, împreună cu investotorii privați

Conform celor transmise în cadrul summitului, companiile OMV Petrom și Tinmar Energy vor contribui la investiția pentru 9 din cele 10 proiecte. “Vom avea contribuția unor investitori privați pe care i-am identificat pentru 9 din cele 10 proiecte. Mai avem un proiect disponibil pe piață, centrala în ciclu combinat pe gaze naturale de la Ișalnița, de 850 MW. Structura de acționariat a companiilor de proiect este următoarea: OMV Petrom – 50 % (din 4 proiecte cu parcuri fotovoltaice) și CEO – 50 %, iar Tinmar – 55 % și CEO – 45%.” a mai spus doamna Pintea.

“Ținta noastră este să punem în funcțiune proiectele cu parcuri fotovoltaice în 2024, iar cele cu cu termocentrale pe gaz, care vor face din CE Oltenia o companie profitabilă și viabilă pentru viitor, în 2026.”

 

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.