Nov 16, 2022

Keppel Infrastructure şi MET Group au format un joint-venture pentru investiţii în energie regenerabilă

Keppel Infrastructure Holdings Pte Ltd (KI), alături de compania de servicii energetice integrate MET Holding AG (MET Group), cu sediul central în Elveția, au format un joint-venture numit Keppel MET Renewables AG (Keppel MET Renewables), pentru adresarea oportunităților de pe segmentul producției de energie din surse regenerabile din Europa de Vest.

Noul joint-venture reprezintă următoarea etapă a parteneriatului strategic dintre KI și MET Group, după ce, în 2020, KI a investit în MET Group prin achiziția unui pachet de 20% din acțiuni. Noul joint-venture, Keppel MET Renewables, va urmări și investi în proiecte solare și eoliene onshore greenfield sau brownfield din Europa de Vest, completând prezența MET Group în Europa. Planul noului joint-venture prevede atingerea rapidă a unui portofoliu cu o capacitate instalată de minimum 1 GW, format din proiecte operaționale sau în fază de dezvoltare, pe segmentul producerii energiei electrice din surse regenerabile.

Ca parte a acordului strategic, KI a cedat o participație de 10% din pachetul de 20% deținut în MET Group către Benjamin Lakatos, fondatorul și directorul general MET Group, reinvestind fondurile obținute, inclusiv câștigul din tranzacție în noul JV. Astfel, KI alocă aproximativ 30 de milioane de euro (aproximativ 42 de milioane de dolari Singapore) sub formă de capital social pentru Keppel MET Renewables. KI și MET Group vor deține fiecare câte 49,9% din acțiunile Keppel MET Renewables, restul de 0,2% urmând a aparține direct lui Benjamin Lakatos.

În primă fază, Keppel MET Renewables va avea un portofoliu de 213 MW, format din proiecte solare early-stage în Italia, deținute de MET Group. Aceste active vor deveni operaționale în etape, între finalul anului 2024 și mijlocul anului 2025.

Pentru Keppel Infrastructure și MET Group, Keppel MET Renewables este o oportunitate de accelerare a creșterii și de transformare a portofoliului de producție de energie, prin extinderea prezenței pe segmentul regenerabile și al activelor cu emisii minime de carbon. Keppel subliniază, astfel, angajamentul în atingerea obiectivelor asumate prin Viziunea 2030, în timp ce MET se apropie de ținta de 2 GW pentru capacități regenerabile. După finalizarea investițiilor, Keppel Group va avea active regenerabile cu capacitate brută de 2,6 GW, inclusiv proiecte în dezvoltare.

Cererea de energie din surse regenerabile în Uniunea Europeană (UE) crește rapid, pe fondul accentului puternic pus de Comisia Europeană pe consolidarea securității energetice și accelerarea tranziției către energia verde, cu propunerea ca 45% din mixul energetic din UE să provină din surse regenerabile până în 2030, în creștere față de obiectivul inițial de 40%, propus în urmă cu mai puțin de un an. UE are ca obiectiv pe termen lung atingerea neutralității climatice până în 2050.

Cindy Lim, CEO Keppel Infrastructure, a declarat: „Energia solară și eoliană au devenit esențiale pentru UE pentru promovarea electrificării bazate pe surse regenerabile, în transporturi sau instalații de încălzire și răcire, și facilitarea atingerii obiectivelor privind tranziția energetică. Acordul Green Deal și planul REpowerEU prezintă oportunități importante pentru dezvoltarea de proiecte energetice din surse regenerabile și cuplarea sectoarelor energetice la nivelul economiei UE, pentru un sistem energetic rezistent și durabil.

Cindy Lim, CEO Keppel Infrastructure 

Keppel Infrastructure dorește să valorifice relația strategică existentă cu MET Group, pentru extinderea prezenței în Europa și accelerarea creșterii portofoliului de regenerabile.

 Pornim de la un portofoliu de active fotovoltaice în Italia, o platformă bună de dezvoltare în sectorul energiei regenerabile, în plină expansiune în Europa de Vest. Keppel MET Renewables va continua să urmărească astfel de oportunități în țări din Europa de Vest ca Franța, Germania, Portugalia sau Spania, pentru a duce afacerea la următorul nivel”.

Benjamin Lakatos, fondator și director executiv MET Group, a declarat: „Sunt încântat să trecem la următorul nivel în parteneriatul strategic cu Keppel. Noul joint-venture pentru producția de energie din surse regenerabile este o platformă ideală pentru cooperarea noastră, încadrându-se perfect în viziunea pe termen lung a celor două companii. MET și Keppel sunt dedicate susținerii tranziției energetice în Europa”.

În urma acestor tranzacții, MET Group rămâne o companie deținută majoritar de echipa de conducere, funcționând sub control comun, Keppel Infrastructure urmând a-și menține nivelul de reprezentare în Consiliul de Administrație MET Group.

Tranzacția anunțată nu ar urma să aibă un impact semnificativ asupra valorii activelor corporale nete pe acțiune sau asupra profitului pe acțiune al Keppel Corporation, societatea-mamă a Keppel Infrastructure, pentru exercițiul financiar curent.

Keppel Infrastructure (KI) este o subsidiară deținută integral de Keppel Corporation, companie multinațională cheie din Singapore, care oferă soluții pentru urbanizare sustenabilă. KI oferă soluții pentru cele mai importante provocări globale, prin operațiunile în domenii ca energie, regenerabile, mediu, surse energetice noi, și prin valorificarea tehnologiei proprii, expertizei tehnice solide și capacităților operaționale dovedite.

KI are o experiență dovedită în dezvoltarea integrală a infrastructurii energetice și de mediu, inclusiv în domeniul producției de energie, instalațiilor de transformare a deșeurilor în energie (WTE), a sistemelor de răcire urbană la scară largă, precum și a instalațiilor de tratare a apei și de desalinizare. În Singapore, compania operează o centrală electrică cu ciclu combinat pe gaz, de înaltă eficiență, de 1.300 de megawați, precum și o rețea de conducte de utilități, plus o rețea de conducte în Jurong Island. Este principalul distribuitor de energie electrică din Singapore și primul și cel mai mare dezvoltator de sisteme de răcire urbană și furnizor de servicii în acest domeniu. La nivel mondial, prin intermediul Keppel Seghers, este unul dintre principalii furnizori de tehnologie WTE, cu peste 100 de proiecte de referință în 20 de țări.

KI își extinde constant prezența, în Singapore și peste hotare, în domenii ca producția de energie, gestionarea deșeurilor, răcire urbană, surse regenerabile și stocare de energie, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice și alte oportunități de energie verde.

 MET Group este o companie energetică integrată, cu sediul central în Elveția și operațiuni și active pe piețele gazelor naturale și energiei electrice, cu prezență prin subsidiare în 13 țări și 27 de piețe naționale de gaze naturale și în 22 de centre internaționale de tranzacționare. În 2021, veniturile consolidate din vânzări ale Grupului MET s-au ridicat la 18,1 miliarde de euro, volumul de gaze naturale tranzacționate fiind de 55 BCM, iar cel de energie electrică de peste 50 TWH.

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.