Dec 6, 2022

Korea Hydro & Nuclear Power, singurul ofertant pentru instalația de detritiere de la Cernavodă, proiect de 198 mil. euro

Nuclerelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a primit o singură ofertă pentru proiectul instalației de detritiere a apei grele de la centrala nucleară, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice.

Sigura ofertă a venit de la compania Korea Hydro & Nuclear Power, firma coreeană angrenând și doi subcontractori români în acest proiect: RATEN și Institutul ICSI din Râmnicu Vâlcea. Ceilalți subcontractori sunt nume mari: KEPCO, Samsung, Hyundai Engineering & Construction, Sargent & Lundy Engineers.

Nuclerelectrica a scos la licitație contractul la finalul lunii trecute, iar ofertele au putut fi depuse până la 21 noiembrie.

Valoarea estimată a contractului este de aproape 198 de milioane de euro. Lucrările ar trebui să fie executate în 54 de luni.

Implementarea proiectului va permite prin extragerea tritiului din apa grea si stocarea acestuia intr-o forma sigura intr-o instalatie dedicata, excluderea apei grele tritiate din categoria de deseuri radioactive, reducandu-se astfel semnificativ cantitatea deseurilor radioactive ramase de gestionat la sfarsitul duratei de viata operationala a celor doua reactoare.

“Proiectul presupune finalizarea proiectării instalației (proiectarea de detaliu), constructia instalației de detritiere, probele și verificările în vederea punerii în funcțiune, o perioadă de funcționare de proba de 6 luni, urmată de intrarea instalației în exploatare comercială, planificată pentru 2026”, arată Nuclearelectrica în prezentarea de pe site-ului companiei.

“Realizarea CTRF va avea un impact pozitiv deoarece prin extragerea tritiului din moderatorul și agentul de răcire al reactorului, va contribui la reducerea evacuărilor de tritiu în mediul ambians și va permite ca apa grea să fie refolosită pe perioadă nedeterminată, fara a deveni un deșeu radioactiv. Tritiul recuperat din agentul de racire și moderator va fi procesat și stocat în condiții stabile pentru utilizări ulterioare. În plus, CTRF va conduce la:

-reducerea riscurilor de generare efluenți radioactivi și emisii de tritiu în mediu

-minimizarea concentraților de tritiu din deșeurile radioactive generate în incinta sistemelor nucleare care utilizează apa grea la CNE Cernavodă”, mai arată Nuclearelectrica.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.