Oct 17, 2022

Macron îndeamnă Germania la solidaritate cu UE împotriva exploziei preţurilor energiei

Preşedintele francez Emmanuel Macron îndeamnă Germania la solidaritate europeană împotriva exploziei preţurilor energiei şi avertizează cu privire la distorsiuni ale concurenţei la care un plan masiv de ajutoare destinat gospodăriilor şi întreprinderilor, în valoare de 200 de miliarde de euro, ar putea să conducă, relatează AFP, potrivit News.ro.

“Nu putem să avem politici naţionale, pentru că acest lucru creează distorsiuni pe continentul european”, avertizează şeful statului francez într-un interviu publicat astăzi de cotidianul francez Les Échos.

“Europa noastră, la fel ca în timpul crizei Covid-19, este un moment al adevărului (…). Trebuie să acţionăm uniţi şi solidari”, pledează el.

Guvernul lui Olaf Scholz, acuzat de faptul că este singurul care a prezentat un plan de susţinere a gospodăriilor şi întreprinderilor, în valoare de 200 de miliarde de euro, este supus unor presiuni de către mai mulţi parteneri din Uniunea Europeană (UE) să accepte o solidaritate financiară.

“Germania se află într-un moment de schimbare a modelului, al cărui caracter destabilizator nu trebuie să fie subestimat”, recunoaşte Emmanuel Macron.

“Dar dacă vrem să fim coerenţi, nu strategii naţionale trebuie să adoptăm, ci o strategie europeană”, subliniază el.

Locatarul Palatului Elysee se declară însă încrezător în “forţa cuplului franco-german şi în capacitatea noastră de a avea o strategie ambiţioasă”.

Liderii Uniunii Europene (UE) urmează să încerc,- în cadrul unui summit, joi şi vineri, la Bruxelles, să găsească un răspuns comun împotriva exploziei preţurilor energiei, cauzată de războiul din Ucraina.

“Există o solidaritate europeană cu Germania şi este normal să existe o solidaritate a Germaniei cu Europa!”, subliniază preşedintele francez.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.