Oct 7, 2022

Magzum Mirzagaliyev, CEO: „KMG va continua să furnizeze petrol pentru nevoile rafinăriei Petromidia, ca de obicei” | InvesTenergy

Magzum Mirzagaliyev, CEO al KazMunayGas (KMG), a asigurat pe ministrul român al Energiei, Virgil-Daniel Popescu, că KMG va continua aprovizionarea cu petrol către rafinăria Petromidia ca de obicei, potrivit unui comunicat al companiei.

La întâlnirea de lucru cu ministrul Virgil Popescu, la Astana, CEO-ul KMG, a reafirmat angajamentul companiei „de a furniza petrol pentru nevoile rafinăriei Petromidia, ca de obicei”.

“Am discutat despre investițiile viitoare pe care le vor face în România, inclusiv cele asumate prin Fondul de Investiţii în Energie, despre intensificarea relațiilor comerciale și alte aspecte tehnice, inclusiv cele legate de securitatea aprovizionării cu petrol și produse derivate, foarte importante în această perioadă. Prin cooperare vom reuși să asigurăm securitatea energetică”, a afirmat Virgil Popescu, pe pagina de facebook, după această întâlnire.

„Anul acesta se împlinesc 15 ani de când KazMunayGas a achiziționat grupul de companii Rompetrol, acum KMG International. Această achiziție și investiția ulterioară în Rompetrol rămâne cea mai mare investiție străină a companiei până în prezent. Urmărim îndeaproape dezvoltarea afacerii Rompetrol și considerăm acest activ ca fiind important din punct de vedere strategic”, a precizat Magzum Mirzagaliyev, citat în comunicat.

Părțile au discutat despre cooperarea în rafinarea petrolului, producția de produse petroliere, aprovizionarea cu petrol către rafinăriile din România ale KMG, perspectivele de dezvoltare a activelor KMG International și reducerea emisiilor de carbon. Petromidia este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai avansate rafinării de petrol din Europa de Est. Petromidia procesează țiței cu conținut ridicat de sulf pentru a produce produse petroliere Euro-5. Rafinăria are cel mai mare randament de produse ușoare din regiune, cu 85% și ocupă locul 9 dintre cele 250 de rafinării din Europa și Africa. KMG International, fosta Rompetrol, a fost cumpărată de KazMunayGas în 2007. KMGI deține două rafinării în România, Petromidia și Vega, precum și un lanț de benzinării în țările UE. KazMunayGas este operatorul național pentru explorarea, producția, procesarea și transportul hidrocarburilor.

Compania reprezintă interesele statului în sectorul petrolului și gazelor din Kazahstan. KazMunayGas este deținută de Fondul Național de Avere Samruk-Kazyna cu 90,42% și de Banca Națională a Kazahstanului cu 9,58%.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.