Sep 29, 2022

Mâine, reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind avarierea gazoductelor Nord Stream | InvesTenergy

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri, la cererea Rusiei, în urma presupusului sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, a anunţat miercuri Suedia, potrivit AFP, citează Agerpres.

”Franţa, în calitate de preşedinte al Consiliului de Securitate, ne-a informat că Rusia a cerut o reuniune asupra scurgerilor din Nord Stream şi că această reuniune este prevăzută pentru vineri”, a transmis MAE suedez, scrie Agerpres.

Suedia şi Danemarca vor prezenta membrilor Consiliului de Securitate informaţii despre aceste scurgeri, survenite în zonele lor economice exclusive. Fără a acuza Rusia, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia și Europa, și exploziile aferente, au fost rezultate ale unor operațiuni de sabotaj.

Întreruperea intenționată a fluxurilor de gaze ar duce la „cel mai puternic răspuns posibil, a declarat ea. .În timp ce unele suspiciuni se îndreaptă către Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept ”absurdă” ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, argumentând că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici în cel al Europei, iar firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marele beneficiare ale scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream, potrivit Agerpres.

Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată. Livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta pe motiv de probleme tehnice.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.