Oct 19, 2022

Mandatele șefilor ANRE, prelungite cu 6 luni. Ordonanță de urgență pe ordinea de zi a ședinței de Guvern | InvesTenergy

Guvernul va aproba, în ședința de astăzi, prelungirea cu 6 luni a mandatelor Comitetului de reglementare al Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Proiectul de ordonanță de urgență este pe ordinea de zi a ședinței de guvern Mandatele a patru dintre membrii Comitetului de reglementare al ANRE vor expira pe 23 octombrie 2022. Este vorba despre președintele Dumitru Chiriță, vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege și  membrii în comitet Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe.

Procedura de recrutare nu a fost demarată încă în Parlament! Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de OUG, funcționarea în condiţii de normalitate a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei este esențială în condițiile crizei energetice fără precedent cu care se confruntă statele europene, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, al conflictului din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent.

Ținând cont de imperativul asigurării continuității actului de conducere și reglementare la nivelul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei și având în vedere consecințele negative deosebite ale neadoptării prezentului proiect de act normativ, constând în imposibilitatea funcționării unei instituții esențiale de interes național în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, în considerarea faptului că acestea constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, se propune adoptarea prezentei ordonanțe de urgență”, scrie Financial Intelligence. Prelungirea prin ordonanţă de urgenţă a mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) riscă să „arunce în aer piaţa energiei”, deoarece deciziile luate de ANRE după 23 octombrie pot fi lovite de nulitate în instanță, avertizează Cristina Prună, deputat USR, Vicepreședintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.