Jan 11, 2023

Mesajul premierului Ciucă pentru șefii Romgaz: Avem nevoie de un ritm alert în implementarea proiectelor de investiții. Guvernul a asigurat toate instrumentele necesare, atât financiare, cât și legislative | InvesTenergy

Întâlnire la Palatul Victoria. Șefii Romgaz au prezentat situația producției de gaze naturale și punerea în producție de noi sonde,  implicarea companiei în proiectele off-shore la Marea Neagră, inclusiv Neptun Deep, precum și stadiul proiectului centralei de producere a energiei electrice de la Iernut

Șefii Romgaz i-au prezentat premierului Nicolae Ciucă situația producției de gaze naturale și punerea în producție de noi sonde, pecum și implicarea companiei în proiectele off-shore la Marea Neagră, inclusiv Neptun Deep.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, ieri, 10 ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentanții companiei Romgaz. Conducerea companiei a prezentat, totodată, evoluția proiectului centralei de producere a energiei electrice de la Iernut, cu o putere instalată de 430 de MW.

“Guvernul acordă o importanță deosebită investițiilor care contribuie la consolidarea securității energetice a țării. Rolul Romgaz, ca și companie națională, este determinant în implementarea planurilor Guvernului de a atinge acest obiectiv. Avem nevoie de un ritm alert în implementarea acestor proiecte, iar pentru asta  am asigurat toate instrumentele necesare, atât financiare, cât și legislative”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Declinul de producție înregistrat ar fi avut în anul 2022  valori de peste 7%, în lipsa unor măsuri, deoarece 90% din zăcămintele comerciale exploatate de către Romgaz sunt mature, depletate, cu un declin de producție natural accentuat cuprins între 7-13%, se precizează într-un document al companiei, consultat de InvesTenergy.

Pentru anul 2022, Romgaz estimează realizarea unei producţii de gaze naturale de 4.937.800 mii mc. Comparativ cu producţia înregistrată în anul 2021 – 5.028.500 mii mc (cu 11,3% mai mare decât producţia aferentă anului 2020), declinul de producţie estimat pentru  anul 2022 este de 1,8%, mai mic cu 0,6 % decât declinul de 2,5% prevăzut în stategia de  dezvoltare 2021-2030, potrivit unei note de informare semnată de directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

Producţia de gaze naturale pe anul 2022 a fost impactată de declinul natural de producţie al zăcămintelor, de oprirea din producţie a sondelor din zona Snagov din cauza problemelor cu  viiturile de nisip şi de contextul economic şi geopolitic generat de criza energetică şi războiul din   vecinătate. Au fost sincope în aprovizionarea cu materiale şi  echipamente, generând întârzieri în achiziţia de piese, precum şi dificultăţi în derularea contractelor de lucrări, care au condus la întârzieri majore la introducerea în  exploatare a unor noi capacităţi de producţie care ar fi putut diminua, și mai mult, declinul de  producţie, se specifică în documentul companiei.

Romgaz aplică următoarele măsuri în vederea asigurării unui nivel de producţie cât mai ridicat:

  • identificarea de noi oportunităţi de creştere a nivelului de producţie cu implementare  imediată (de ex.: prioritizarea activităţilor de reparaţii capitale, introducerea în exploatare  experimentală a unor sonde noi);
  • continuarea derulării proiectelor de reabilitare a principalelor zăcămintelor mature de gaze  naturale;
  • efectuarea optimizată a operațiilor de mentenanță zilnică în cele peste 3000 de sonde aferente zăcămintelor comerciale din portofoliul companiei;
  • conectarea sondelor noi sau a celor aflate în conservare la infrastructura productivă;
  • efectuarea a peste 150 de lucrări tehnologice în sonde în fiecare an; accelerarea efectuării lucrărilor de foraj de exploatare prevăzute în programele de  exploatare petrolieră încheiate cu ANRM.

Referitor la zăcământul Caragele, situat în perimetrul RG06 Muntenia Nord-Est, județul Buzău, unde Romgaz desfășoară operațiuni petroliere din  septembrie 2021, în 2022, acest zăcământ a cunoscut un declin accentuat de producţie, de peste 40%, determinat de fenomenele naturale din zăcăminte (mecanismul natural de producere al  zăcămintelor acestea fiind delimitate de acvifere active care, pe măsura exploatarii gazelor din zăcăminte, avanseaza în zăcământul de gaze și inundă formațiunile și afluxul de nisip din stratele  neconsolidate deși formațiunile productive sunt echipate cu sisteme de control al afluxului de  nisip).

Până în prezent, ROMGAZ a investit peste 1 miliard de lei in zăcământul Caragele (în foraje, infrastructura productivă și lucrări necesare menținerii producției). Pentru perioada 2022 – 2024, sunt prevăzute ca investiții pentru zona Caragele 9 sonde de explorare în zona adâncă  cu o valoare estimată la aproximativ 500 mil. lei. Se estimează că primele producții de hidrocarburi din sondele de mare adâncime prevăzute în strategia de explorare se vor înregistra după prima jumătate a anului 2024.

O analiza economică reflectă faptul că Domino și Pelican Sud sunt Descoperiri Comerciale de Gaze Naturale dacă sunt dezvoltate împreună, având în vedere rezerva estimată pentru ambele descoperiri, rezerva corespunzătoare variantei de exploatare cu 8 sonde (Domino + Pelican Sud). Ca atare, pe baza aspectelor tehnico-economice prezentate, descoperirile Domino și Pelican Sud se declară zăcăminte comerciale, se prezintă în nota de informare a Romgaz pentru Ministerul Energiei.

Conform Acordului de Concesiune pentru Perimetrul XIX Neptun, titularii acestuia, OMV  Petrom S.A. și Romgaz Black Sea Limited, au semnat în data de 12 decembrie 2022 “Declaratia de  Comercialitate a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud (DoC)”. Aceasta s-a depus pe 13 decembrie 2022, de către operatorul OMV Petrom, la Agenţia Naţională pentru Resurse  Minerale (ANRM), fiindi însoţită de studiile de fezabilitate privind Domino și Pelican Sud Titularii urmează să întocmească şi să depună un Plan de Dezvoltare privind descoperirile comerciale Domino şi Pelican Sud, ce va cuprinde informaţii cu privire la programul de operaţiuni petroliere, lucrările, facilitățile și acțiunile necesare creării unei  capacități de producție a descoperirilor comerciale menționate. Pentru confirmarea resurselor și rezervelor de către ANRM pentru zăcămintele comerciale Domino și  Pelican Sud, respectiv a variantei de exploatare corespunzătoare rezervelor propuse pentru  confirmare, este necesar ca Studiile de evaluare a resurselor geologice și rezervelor să respecte în integrum prevederile Ordinului 101/1997, susțin reprezentanții Romgaz. Se recomandă ca Studiile de evaluare a  resurselor geologice și rezervelor să fie elaborate de către Operatorul OMV Petrom, și nu de către o terță parte, având în vedere faptul că OMV Petrom deține resurse umane calificate în acest sens. De asemenea, este necesar ca baza de referință pentru elaborarea Studiilor de evaluare a  resurselor geologice și rezervelor conform Ordinului 101/1997 să fie modelul geologic și de  zăcământ elaborate de către Operatorul OMV Petrom.

În nota Romgaz se face următoarea precizare: “În legislaţia Română în vigoare nu se face referire nicăieri la Final Investement Decision (FID),  aceasta fiind doar un proces intern de aprobare a investiţiei ce ţine de politicile fiecărei companii  şi în urma căruia, in funcţie de modul cum sunt evaluati indicatorii economici, titularul poate să-şi  asume sau să nu-şi asume investiţia finală privind dezvoltarea proiectului”. Referitor la proiectul centralei de producere a energiei electrice de la Iernut, cu o putere instalată de 430 de MW, reprezentanții Romgaz susțin că acesta va fi finalizat până în decembrie 2023. Și Secretarul de stat Dan Drăgan a declarat, la Conferința anuală InvesTenergy, că noua centrală de la Iernut va fi finalizată până la sfârșitul acestui an.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.