Sep 12, 2022

Ministerul Energiei cere ca acționarii Nuclearelectrica să aprobe Strategia de implementare a Proiectului de Reactoare Modulare Mici (SMR) de tip NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti | InvesTenergy

Potrivit Acordului Investitorilor, se va constitui o societate pe acțiuni care se va ocupa de dezvoltarea SMR la Doicești Acționarii Nuclearelectrica sunt solicitați să aprobe Strategia de implementare a Proiectului de Reactoare Modulare Mici (SMR) de tip NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti.

Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a solicitat completarea ordinii de zi a AGOA și AGEA Nuclearelectrica convocată pentru data de 22.09.2022.

Acționarilor SNN li se cere aprobarea și pentru Acordul Investitorilor în legătură cu constituirea unei noi persoane juridice, organizată ca societate pe acțiuni și având ca obiectiv dezvoltarea Proiectului de Reactoare Modulare Mici (SMR) de tip NuScale pe amplasamentul de la Doicești.

Nuclearelectrica va participa la constituirea noii societăți, în conformitate cu prevederile Acordului Investitorilor.

În proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2022-2030, cu perspectiva anului 2050, aflat în consultare publică,  în Programul de investiții prioritare este inclus ca obiectiv creșterea capacităților energetice nucleare, retehnologizarea Unității 1 și finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă precum și pregatirea infrastructurii aferente dezvoltării de reactoare mici modulare, tip SMR.

Proiectul “Dezvoltarea primul reactor modular mic (SMR) NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale din Doicesti, județul Dâmbovița”, a demarat cu o serie de evenimente dedicate informării locale. Consiliul Judetean Dâmbovița, alături de Primăria Doicești, Nuclearelectrica și E-Infra, au organizat mai multe conferințe.

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania america NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, deținut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding. Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA, pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

O centrală NuScale cu 6 module, așa cum intenționează România să instaleze, va avea astfel o capacitate instalată de 462 Mwe (aprox. 65% din puterea unui reactor nuclear CANDU de la Cernavoda) și va putea alimenta 46.200 case, de exemplu, dacă luăm în considerare un consum mediu de 10 kw/casă.

Reactoarele modulare mici NuScale se bazează pe tehnologia reactoarelor cu apă ușoară presurizată (PWR), care are o istorie de peste 60 ani în care este în prezent folosită comercial în peste 300 de reactoare PWR în lume. Reactoarele modulare mici NuScale sunt modulare, pot fi construite cu ușurință într-un timp mult mai scurt în zone greu de accesat sau izolate, sau pe foste centrale. Reactoarele modulare mici NuScale au o tehnologie avansată in ceea ce priveste masurile de securitate nucleara, care înglobează cele mai noi cercetări in domeniu și oferă siguranță crescută centralei și flexibilitate în modul în care este instalată și operată.

Potrivit unui comunicat al SNN, se estimează că centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite eliberararea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an. În urma acordului de a avansa dezvoltarea tehnologiei SMR a NuScale, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa și de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte țări din cadrul Inițiativei celor Trei Mări care doresc să își consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată și să își atingă în același timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.