Jan 30, 2023

Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, nu dorește să facă schimbări în Consiliul de Adminstrație al Nuclearelectrica. Patru dintre actualii administratori, propuși pentru mandate de 4 ani | InvesTenergy

La Nuclearelectrica urmează să fie numiți patru administratori cu mandate de 4 ani. La solicitarea Ministerului Energiei, în calitate de acționar majoritar, ordinea de zi a AGOA din15 februarie a fost completată cu următorul punct:

“Desemnarea a patru membri neexecutivi ai Consiliului de Administrație al S.N. Nuclearelectrica S.A., începând cu data de 15.02.2023, pentru un mandat de 4 ani, în conformitate cu prevederile art. 29, alin. (1) din OUG nr. 109/2011 (vot secret)”.

Inițial, acționarii erau solicitați să aprobe prelungirea mandatelor, cu 2 luni, a trei dintre actualii administratorii neexcutivi și numirea unui nou membru provizoriu,cu mandat de 4 luni. Ministerul Energiei, în calitate de acționar, nu dorește să facă schimbări în Consiliul de Adminstrație al Nuclearelectrica.

Pe lista candidaților, propuși de acționarul majoritar,pentru poziția de membru al CA al SNN apar George Niculescu, Dumitru Argeș Chirleșan, Vasilica Grăjdan și Remus Vulpescu. Din echipa CA mai fac parte Teodor Chirica (președinte), Elena Popescu și Cosmin Ghiță.

Mandatele acestora au fost reînnoite pentru o perioadă de patru ani, începand cu data de 29.09.2022, potrivit Hotărârii AGOA nr.6/10.08.2022. Acționarii vor aproba și indemnizația fixă a noilor administratori neexecutivi ai Consiliului de Administrație, care va fi la aceeași valoare cu cea aprobata prin pct.6 din Hotararea AGOA nr.6/10.08.2022, pentru administratorii neexecutivi al căror mandat a fost reînnoit, respectiv la valoarea brută lunară de 17.926 lei. Totodată, vor aproba componenta variabilă a noilor administratori neexecutivi desemnați în cuantum de 12 indemnizații fixe brute lunare.

Cine sunt candidații propuși de Ministerul Energiei pentru noul Consiliu de Adminstrație.

George Niculescu este, din luna martie 2021, Secretar de Stat în Ministerul Energiei. Din această funcție, se ocupă – în special – de domeniul energiei electrice, gaze naturale și petrol, precum și de securitatea energetică în contextul tranziției energetice. Anterior, a fost Prefect al județului Constanța, investitor și specialist în energie din surse regenerabile, precum și Director PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România). Este licențiat în Drept, cu un Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în Domeniul Energiei, obținut la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine. Niculescu are o experiență de 20 de ani în management și domeniul juridic atât în mediul privat, cât și în cel de stat.

Dumitru Chirleșan este inginer fizician, cu specializarea „Reactori Nucleari”, cu o vastă experiență de peste 35 de ani în domeniul fizicii aplicate în domeniul materialelor și tehnologiilor nucleare. Are o vastă experiență atât din punct de vedere tehnic, cât și academic si managerial. Chirleșan este doctor în fizică, specializarea „Fizica Starilor Condensate”. A a ocupat, începând cu anul 1987, funcțșii de profesor de fizică, inginer fizician la Institutul de Reactori  Nucleari Energetici, expert în fizică în cadrul Ministerului Educației Nationale, lector, asistent și conferențiar universitar dr. în cadrul Universității din Pitești și secretar știintific al Fundației Universitare Pitești. De asemenea, începând cu anul 2004, Dumitru Chirlesan a fost prorector al Universității din Pitești, responsabil cu relatiile internationale și cooperarea europeana, iar din 2010 a ocupat funcția de expert european în cadrul Comisiei Europene. În prezent, este Rector al Universității din Pitești, functie ocupată din 2016 și desfășoară activități de manager în proiecte de dezvoltare durabilă, cercetare, transfer tehnologic și inovare. Vasilica Grăjdan are o experiență de peste 20 de ani în resurse umane fiind, de semenea, implicată ca administrator în companii care derulează proiecte energetice importante. Este licențiată a Facultății de Economie, Universitatea Transilvania, deține o diplomă de master în Management-ul Resurselor Umane, Universitatea Politehnica București, o diplomă de management, Open University, CODECS Business School și una în Management-ul Resurselor Umane, Chartered Institute of Personnel and Development, Marea Britanie.

Remus Vulpescu are expertiză în guvernanța corporativă, strategii de dezvoltare afaceri, piață și politici energetice, elemente necesare în formularea strategiilor și derularea proiectelor de investiții, armonizare legislativă și organizarea pe principii de eficiență a activității. Alte companii de stat pentru care a lucrat sunt Hidroelectrica, Transelectrica, Transgaz, Cupru Min, Romaero. În prezent lucrează și ca CEO și Administrator Special la Armax Gaz SA, având capital 100% privat. Este licențiat al Universității București, Facultățile de Drept și de Științe Politice și Administrative. După o carieră juridică de 15 ani ca avocat de business și practician în insolvență, în ultimii 10 ani s-a dedicat management-ului de redresare și restructurare al unor companii mari de stat sau private, fiind și absolvent de Executive MBA al Tiffin University SUA și al Universității București. A ocupat funcții în mediul academic și în administrația publică. Este membru al unor asociații profesionale din domeniul pieței de capital.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.