Jul 28, 2023

Ministerul Finanţelor cere un dividend cu randament de 90% de la FP, din banii încasaţi pentru Hidroelectrica

Ministerul Finanţelor, ce deţine 5,96% din Fondul Proprietatea (FP), a cerut completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor FP din data de 18 august cu un punct ce prevede alocarea unui dividend special de 1,7225 lei pe titlu, din suma încasată de Fond din vânzarea pachetului deţinut în Hidroelectrica, conform unui raport al emitentului publicat, astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În prezent, pe ordinea de zi a adunării acţionarilor FP din data de 18 august se află aprobarea distribuirii unui dividend special de 1,4942 lei pe titlu, ce nu include şi suma aferentă opţiunii de supra-alocare, ce între timp a fost exercitată. Astfel, FP a mai vândut un număr suplimentar de 11,7 milioane de acţiuni Hidroelectrica pentru care a încasat venituri brute suplimentare de aproape 1,22 miliarde de lei.

În noiembrie anul trecut, acţionarii FP hotărâseră ca sumele de bani obţinute în urma vânzării pachetului deţinut la Hidroelectrica să fie distribuite acţionarilor Fondului în termen de trei luni de la încasare, se aminteşte în cererea MFP.

În aceste condiţii, Ministerul Finanţelor solicită completarea ordinii de zi a acţionarilor FP din data de 18 august cu un punct care să prevadă: “aprobarea plăţii unui dividend special cu o valoare brută de 1,7225 lei pe acţiune rezultat din încasările în valoare de 9,28 miliarde de lei, provenite din oferta iniţială de acţiune deţinute de FP în Hidroelectrica”.

Faţă de preţul de închidere al acţiunii FP de astăzi, de 1,904 lei, dividendul solicitat de Ministerul Finanţelor echivalează cu un randament brut de 90%.

Din acţionariatul FP fac parte fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, investitori instituţionali străini şi investitori persoane fizice din ţara noastră.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.