Oct 3, 2022

Miniştrii de Externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului au discutat despre negocierile de pace

Miniştrii de Externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului s-au întâlnit ieri la Geneva pentru a discuta despre negocierile de pace, în contextul în care recentele ciocniri la frontieră au pus în pericol procesul de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări, transmite Agerpres.

Întâlnirea dintre ministrul azer de Externe, Jeihun Bairamov şi omologul său armean, Ararat Mirzoian, a început la scurt timp după ora locală 19:00 (17:00 GMT) într-un hotel din Geneva, nu departe de sediul ONU. Începutul întâlnirii a fost anunţat de ministerul azer de Externe pe Twitter.

În luna septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise de ambele părţi înainte ca un armistiţiu intermediat de SUA să pună capăt celor mai grave ciocniri care au avut loc după războiul din 2020.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat în două rânduri, în 2020 şi în anii 1990, pe tema suveranităţii asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, care este populată de armeni.

Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a declarat vineri că ministrul său de Externe şi omologul azer al acestuia urmează să se întâlnească la Geneva pentru a începe discuţii de fond cu privire la textul unui acord de pace.

Cei doi miniştri de Externe s-au întâlnit deja pe 20 septembrie la New York şi au purtat discuţii sub medierea secretarului de stat american, Antony Blinken.

Erevanul a afirmat că trei soldaţi armeni au fost ucişi în confruntări la graniţă săptămâna trecută. Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a provocat aceste confruntări şi a cerut desfăşurarea unei misiuni internaţionale de observare.

Războiul din 2020, care a durat şase săptămâni, s-a soldat cu moartea a peste 6.500 de soldaţi de ambele părţi, iar încetarea focului a fost intermediată de Rusia. Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controla de zeci de ani, iar Moscova a desfăşurat aproximativ 2.000 de soldaţi ruşi pentru a supraveghea acest armistiţiu fragil. În timpul negocierilor sub egida UE de la Bruxelles, în aprilie şi mai, preşedintele azer Ilham Aliyev şi premierul armean Nikol Paşinian au convenit să ducă mai departe discuţiile privind un viitor tratat de pace. Cei doi s-au întâlnit ultima dată la Bruxelles pe 31 august, în cadrul unor discuţii mediate de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.