Guvernul ceh vrea să impună o limită la facturile de electricitate ale industriei, în acelaşi timp în care plafonează preţurile pentru gospodării şi instituţiile de stat, pentru a le ajuta să depăşească criza în energie, a afirmat ministrul de Finanţe, Zbynek Stanjura, transmite Reuters, conform Agerpres.
“Sunt pentru o soluţie radicală”, a declarat Stanjura la o dezbatere la televiziunea cehă, referindu-se la preţurile garantate la electricitate pentru industrie.
El şi-a exprimat sprijinul pentru această decizie “chiar cu posibilele riscuri, care vor fi evaluate, privind posibilitatea unui sprijin neautorizat” – o referinţă la reglementările UE privind concurenţa şi ajutorul de stat.
Decizia ar putea fi adoptată până la finalul anului şi ar urma să dureze până la doi ani. O limită de preţ de aproximativ 200 euro per MWh – mult sub preţul pieţei – ar fi un plafon bun pentru companii, a declarat ministrul de Finanţe.
Ajutorul va veni în plus faţă de planurile de sprijinire a gospodăriilor şi instituţiilor de stat.
Guvernul va stabili probabil un preţ final maxim pe care îl vor plăti gospodăriile pentru electricitate. Compensaţiile pentru producătorii de energie, în urma plafonării, sunt puţin probabile, deoarece ei încă îşi acoperă costurile şi au profituri rezonabile, a apreciat Stanjura.
Pentru îndeplinirea acestor obiective, va fi necesară adoptarea unei legislaţii care să-i oblice pe producătorii de electricitate să vândă statului o anumită cantitate, mai puţin de 20% din producţie, a afirmat ministrul de Finanţe.
Acesta declara pentru publicaţia Hospodarske Noviny că planurile naţionale ar putea costa până la 130 miliarde de coroane cehe (5,3 miliarde de dolari) şi vor fi funcţiona alături de măsurile UE.
Cehia este dependentă în proporţie de aproape 100% de gazul rusesc, iar Executivul a anunţat că va acoperi aproximativ o treime din cerere prin terminalul de gaze naturale lichefiate din Ţările de Jos.
Sursa: Bursa.ro