Oct 3, 2022

Ministrul Energiei, întrebat în contextul ofertei Nuclearelectrica: Susţinem încheierea de către producători a contractelor bilaterale directe pe termen lung

Ministerul Energiei susţine încheierea de către producători a contractelor bilaterale pe termen lung, direct către consumatorii industriali sau către furnizorii clienţilor finali, a afirmat, luni, ministrul de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

El a fost întrebat care este opinia sa despre tranzacţia iniţiată de Nuclearelectrica privind încheierea unui contract bilateral, cu preţul de 450 lei pe MWh.

„Ca semnal în piaţă, mi se pare că nu ar trebui să existe preţuri mai mari pe toată perioada de aplicare a ordonanţei, pe contracte bilaterale, fie că sunt contracte pe bursă, fie în afara bursei. Mi se pare un semnal de piaţă”, a spus Popescu, în cadrul conferinţei „Provocări în criza energetică”, organizată de Profit.ro.

Ministrul a afirmat că în prezent nu se vinde energie pentru anul 2023 pentru că, potrivit OUG 119, producătorii au termen până la 1 noiembrie să-şi aprobe strategiile de vânzare pe termen mediu, patru-cinci ani.

„Aveţi puţintică răbdare, că veţi vedea contracte pe 2023 până la finalul anului. Cred că vom asista la preţuri mai mici în aceste contracte direct cu industria sau cu furnizorii care au în portofoliu clienţi finali”, a arătat oficialul guvernamental.

Referitor la amendamentul aprobat de Senat la OUG 119, potrivit căruia producătorii trebuie să vândă 70% din producţie prin contracte bilaterale, el a afirmat: „Eu am văzut prevederea, nu pot să mă pronunţ asupra acelui procent de 70%, cred că acolo trebuie să vedem împreună cu autoritatea. Însă susţin contracte bilaterale, pe termen lung, cu o cantitate cât mai mare, direct către industrie şi direct către furnizorii care au în portofoliu clienţi finali. Asta este clar, este o certitudine pe care o susţinem tocmai pentru a avea predictibilitate”.

Popescu a mai spus că ministerul nu se opune prevederii votate în Senat, potrivit căreia mai multe categorii de consumatori vor beneficia de plafonarea preţurilor.

Nuclearelectrica, unul dintre marii producători de energie electrică, controlat de stat, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a pus săptămâna trecută, pe site-ul propriu, dar nu în condiții de vizibilitate maximă, o ofertă de vânzare de energie electrică, la prețul surprinzător de doar 450 de lei/MWh – un preț care nu mai există de mult în piața de energie. Oferta a fost valabilă doar două zile, între 26 și 28 septembrie, iar câștigătorul urma să fie anunțat ziua următoare, 29 septembrie. Am scris despre acest lucru în textul de AICI

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.