Virgil Popescu a declarat azi, în conferință de presă, că cei care stau în locuințe inchiriate ar trebui să își încheie contracte de furnizare de energie electrică, pentru a beneficia de prețurile plafonate.
“Cunosc subiectul, ordonanța așa a trecut prin Parlament. Cred că totuși chiriașii ar trebui să își facă contracte pe numele lor. Principiul este: îți dau un ajutor pentru un singur loc de consum. Cei care stau în astfel de locații (locuințe închiriate – n.red.) ar trebui să aibă contract direct cu furnizorul respectiv”, a declarat ministrul Energiei, solicitat să răpundă la o întrebare pe tema plafonării prețurilor la energie electrică pentru un singur loc de consum.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de aprobare a OUG 119/2022 privind, printre altele, plafonarea prețurilor la energie electrică până în martie 2025, în calitate de for decizional.
Potrivit articolelor adoptate, un client nu va avea plafonat preţul decât pentru un singur loc de consum. „În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, prevede textul adoptat.
Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv. De asemenea, va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către mai multe categorii de clienţi, printre care clienţii casnici al căror consum lunar real este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor sau cei care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.
De asemenea, preţul va fi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Tot un preţ maxim de 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, va fi pentru consumul real realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 şi 255 kWh.
Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 KWh/lună se facturează la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 KWh/lună întreg consumul se facturează la preţul maxim de 1,3 lei/kWh.
Noua lege nu a apărut încă în Monitorul Oficial.
Sursa: E-nergia