Feb 22, 2022

Ministrul Virgil Popescu, despre oportunitățile sectorului energetic

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a vorbit astăzi în cadrul conferinței ZF POWER SUMMIT 2022 despre oportunitățile pe care Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul de Modernizare (FM) le aduc în sectorul producției de energie electrică în România.

Conform acestuia, Complexul Energetic Oltenia a depus aplicația pentru finanțarea din bugetul Fondului de Modernizare a două proiecte în valoare de 870 milioane de euro, aprobate prin planul de restructurare al companiei. Proiectele constau în construirea a două termocentrale pe gaze naturale, una de 850 MW la Ișalnița și una de 475 MW la Turceni. De asemenea, planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia cuprinde și un proiect de 735 MW putere instalată în panouri fotovoltaice, în valoare de 620 milioane de euro.

“În martie, așa cum am anunțat, am și pus în dezbatere publică ghidurile pentru PNRR, dăm drumul la fotovoltaicele până în 30 MW, cu o schemă de ajutor de stat până în 15 milioane de euro (…). Schema a fost deja aprobată, vor fi finanțați 460 MW în capacități fotovoltaice (…). Este încurajat autoconsumul, iar cei care utilizează intern minim 50 % din capacitatea instalată vor fi punctați suplimentar. Prin această primă schemă, încercăm să ajutăm companiile producătoare să-și monteze panouri fotovoltaice, pentru a diminua efectul variației costurilor energiei electrice” a transmis ministrul energiei, Virgil Popescu, în cadrul summitului.

Printre ajutoarele destinate sectorului de producție, a mai fost amintită schema de peste 300 milioane de euro pentru unități administrativ teritoriale, destinată proiectelor de cogenerare de înaltă eficiență și încălzirii locuințelor. De asemenea, în martie va fi lansată și schema de 100 de MW pentru producția de hidrogen.

În altă ordine de idei, Ministrul și-a exprimat părerea în legătură cu o reformă a pieței de energie electrică din România, care este tot mai necesară în contextul provocărilor cu care se confruntă acest sector. “Eu cred că, la energie electrică, este nevoie de o restructurare a pieței, iar aici Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are un rol important. Energia producătorilor trebuie să meargă direct către furnizori și către clienții industriali, cred că rolul traderilor trebuie să fie mai bine definit.(…) Nu avem o piață a contractelor bilaterale, cu toate că ar fi trebuit să apară din decembrie, prin transpunerea Directivei (UE) 2019/944 și aprobarea ei de către Guvern. Am dat drumul la posibilitatea de a exista și alte burse în afară de monopolul OPCOM. Piața trebuie regândită în așa fel încât să nu mai treacă energia prin diverse mâini până ajunge la consumator” a mai spus domnul Virgil Popescu.

În încheiere, ministrul a amintit direcțiile principale de dezvoltare a sectorului energetic, în cadrul cărora a pus accent pe sursele de energie cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, precum energia nucleară (tehnologie convențională, dar și reactoare mici modulare), energia regenerabilă cu stocare, eolian offshore și, nu în ultimul rând, exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră și de la Caragele.

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.