Dec 1, 2022

Moment istoric pentru Moldova: a făcut primul import de gaze în sistem reverse-flow prin România prin gazoductul trans-balcanic

Moldova a făcut primul import de gaze în sistem reverse-flow prin România prin gazoductul trans-balcanic, potrivit publicației britanice de specialitate ICIS.

Un total de 4,3 milioane milioane de metri cubi/zi au fost livrați din Ucraina în Moldova prin punctul de frontieră de sud cu Ucraina, Căușani, arată ICIS.

Într-adevăr,datele Transgaz arată, pentru ziua de 1 decembrie, flux fizic de gaze dinspre România spre Ucraina, prin punctul de la Isaccea, iar, potrivit ICIS, acest gaz a curs apoi spre Republica Moldova. Publicația notează că astfel, Moldova poate primi cantități suplimentare de gaze ocolind Transnistria controlată de Rusia și, de asemenea, devine posibil ca volumele provenite din sud să fie injectate în depozitele ucrainene.

Gazul care intră acum în Moldova în sens invers a fost preluat prin Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), după cum a confirmat compania care operează conducta la 1 decembrie.

Din România spre Ucraina gazul a curs prin firul T1 al gazoductului transbalcanic, care tranzitează Dobrogea între Negru Vodă (granița cu Bulgaria) și Isaccea (granița cu Ucraina).

Sursa: E-nergia

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.