Nov 18, 2022

Nagy-Bege Zoltán (ANRE): Pentru transportatori este destul de complicat să semneze un contract cu furnizorii de energie electrică

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nagy-Bege Zoltán, a afirmat vineri, la Târgu Mureş, că pentru transportatori este destul de complicat să semneze contracte cu furnizorii de energie electrică pentru staţiile de încărcare a autobuzelor, dar că există o procedură la care aceştia pot apela pentru scurtarea termenelor de racordare.

Vicepreşedintele ANRE a precizat că, în baza acestui regulament, toţi clienţii care rămân fără furnizori sunt preluaţi în regim de ultimă instanţă pentru perioade mai lungi sau mai scurte, în funcţie de tipul fiecărui client.

Vicepreşedintele ANRE consideră că motivul pentru care furnizorii fie nu răspund societăţilor de transport, fie fac nişte oferte descurajante, se datorează problemelor financiare şi faptului că furnizorii de energie nu-şi propun să-şi crească portofoliul de clienţi. Având în vedere reglementările şi directivele europene, soluţia transportului, fie public, fie individual, este în zona electrificării şi e necesar să se meargă în această direcţie.

“Există surse de finanţare pentru asta de care trebuie să ne folosim. Deja sunt nişte termene vehiculate în privinţa interzicerii totale a înmatriculării maşinilor echipate cu motoare cu ardere internă, care poate par îndepărtate. Dar timpul trece repede şi până în acel moment noi trebuie să ne pregătim atât cu infrastructură, cât şi cu eventuale soluţii pentru autorităţile publice locale în privinţa transportului în comun, pentru că este o variantă mult mai curată şi mai fezabilă decât transportul individual în maşina personală”, a mai spus Nagy-Bege Zoltán.

Viceprimarul municipiului Târgu Mureş, Portik Vilmos, a precizat că municipalitatea are deja în autobază 27 din cele 32 de autobuze electrice de 12 metri şi se lucrează la staţiile de încărcare, însă nu există un furnizor de electricitate care să furnizeze cantitatea solicitată.

Directorul societăţii de Transport Local din Târgu Mureş, Tatar Bela, a precizat că anual societatea ar avea nevoie de circa la 5 milioane de kilowaţi, însă speră ca până la începutul anului situaţia să fie rezolvată.

“Motivul este criza energetică (…), în toată Europa. Noi acum urmăm toate procedurile legale, de aceea am apelat la domnul vicepreşedinte al ANRE şi încercăm să facem tot posibilul cât mai repede, până la sfârşitul anului, să reuşim să încheiem acest contract. Şi să sperăm că, începând de 1 ianuarie, prin reglementarea care e impusă de dânşii, să avem curent la un preţ normal de un leu sau 1,30 lei şi atunci putem exploata aceste autobuze în condiţii normale şi la costuri reduse. Bugetul local este limitat, noi trebuie să încadrăm aceste sume. Anual am nevoie undeva la 5.000.000 de kilowaţi (5.000 de megawaţi) pentru aceste autobuze şi sper că reuşim până la sfârşitul anului să încheiem aceste contracte şi să pornim aceste autobuze în ianuarie”, a arătat Tatar Bela.

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

 

© Asociația Producătorilor de Energie Electrică – HENRO 2023