Jun 12, 2023

Niciun risc în plus la utilizarea hidrogenului

Hidrogenul este un fapt şi sunt convins că îl vom folosi în viitor, iar cu proiectul pilot pe care l-am început la Mediaş vrem să demonstrăm că putem să-l folosim deja în reţeaua noastră, fără niciun risc în plus, a declarat Volker Raffel, CEO al E.ON România. Acesta a participat la testarea funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid, lansat în premieră în România.

“Sunt convins că hidrogenul este un fapt. Ştiu că avem discuţiile dacă folosim hidrogen în viitor sau nu. Sunt convins că îl vom folosi.(…) Hidrogenul este un fapt, în primul rând. În al doilea rând, cum ne încălzim în 20 de ani? Putem să ne încălzim doar cu electricitate? Nu. Un coleg al meu a încercat să aibă o pompă de căldură într-un bloc de locuinţe în Bucureşti şi sistemul de încălzire nu este potrivit pentru pompe de căldură. Şi nu putem să instalăm o putere atât de mare acolo, pentru că energia electrică care ajunge acolo este suficientă pentru lumină, dar nu pentru o pompă de căldură. Şi o pompă de căldură, dacă este comandată una pentru o casă individuală, asta astăzi înseamnă o investiţie de 150.000 lei şi nu toată lumea poate să investească această sumă. Este clar că nu putem să ne încălzim doar electric în 20 de ani, în România. Şi dacă avem hidrogenul şi dacă vrem să încălzim fără CO2…Unde să folosim hidrogenul? (…) Pentru mine e clar că trebuie să folosim hidrogenul şi în apartamente. Am deosebita onoare să începem astăzi cu acest proiect pilot. Vrem să demonstrăm că putem să-l folosim deja în reţeaua existentă. Vrem să ştim mai mult, care din instalaţiile noastre sunt deja potrivite şi în care să investim? Sperăm cu fonduri europene”, a spus Volker.

Acesta a subliniat că E.ON şi Delgaz Grid (n.r. – compania de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale membră a Grupului german E.ON în România) vor să demonstreze că pot livra acelaşi confort oamenilor şi, în această vară, vor să meargă un pas înainte şi să ajungă cu un proiect pilot şi în case individuale, “la clienţi reali”.

Volker Raffel a subliniat că utilizarea hidrogenului în amestec cu gazele naturale nu prezintă niciun risc în plus. ”Hidrogenul nu este mai periculos decât gazul natural”, a spubliniat directorul general al E.ON în România.

Pe de altă parte, acesta a declarat că planurile Grupului german în România sunt să acceseze cel puțin 300 milioane de euro din fonduri europene pentru rețelele de gaze naturale din zona de concesiune a Delgaz Grid. Totuși, există încă discuții la nivel european, pentru că există o idee la Bruxelles ca fondurile să fie disponibile pentru o infrastructură separată, ce transportă doar hidrogen. ”Nu cred că este o soluție bună pentru România. Avem gaze naturale și nu cred că este o idee bună să renunțăm total la rețeaua de gaze și să construim o altă infrastructură. Din punctul meu de vedere nu face niciun sens. Avem nevoie de o tranziție energetică pas cu pas”, a mai spus Volker Raffel.

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a început, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaş, testarea funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid.

Testele urmăresc să determine cu rigurozitate nivelul de compatibilitate cu hidrogenul al componentelor reţelei existente de distribuţie a gazelor naturale şi al instalaţiilor şi aparatelor de utilizare ale clienţilor casnici. Ele iau în calcul toate particularităţile din România pentru validarea unei soluţii tehnice la nivel naţional privind utilizarea în condiţii de siguranţă a amestecului de gaze naturale şi hidrogen.

Echipa de specialişti ai companiei va continua să testeze, în săptămânile următoare, etanşeitatea diverselor componente ale reţelei, combustia şi parametrii de funcţionare pentru mai multe tipuri de aparatură casnică, de la diferiţi producători. Totodată, va fi analizată comportarea tronsoanelor de reţea din oţel şi polietilenă la amestecul de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen.

Vor fi testate centrale termice, aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc. De exemplu, vor fi testate atât centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensaţie, instalate înainte de 2015, precum şi centrale în condensaţie, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generaţie nouă, care sunt deja pregătite pentru amestec cu 20% hidrogen.

Delgaz Grid are ca parteneri şase mari producători de centrale termice şi aragaze, care acoperă aproximativ 80% din piaţa din România, ceea ce asigură o reprezentativitate foarte bună în cadrul proiectului.

Delgaz Grid operează o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3 miliarde de euro.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.