Jul 10, 2023

Noi modificări legislative cu impact asupra furnizorilor și producătorilor intră în vigoare. Semnalele venite din partea asociațiilor de profil au fost ignorate. Președintele Iohannis a promulgat legea |

Noi prevederi legislative cu impact asupra furnizorilor și producătorilor de energie urmează să intre în vigoare în câteva zile. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 153/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei (PL-x 763/12.12.2022).

La solicitarea Președintelui Iohannis, Parlamentul a aprobat, recent, modificări legislative importante care au atras nemulțumiri și îngrijorări din partea asociațiilor din sectorul energetic.

Astfel, potrivit Legii 763, valoarea maximă a preţului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 900 lei/MWh. Inițiatorii amendamentului –  Grup PNL și Grup PSD  – au precizat că “propunerea de diminuare a plafonului de la 1.300 lei/MWh la 900 lei/MWh se bazează pe cantitățile de energie electrică prognozate a fi vândute prin mecanismul de alocare centralizată, luând în considerare energia electrică vândută în anul 2023.  Astfel dintr-o cantitate totala de 50 TWh destinata clientilor finali de energie electrica, din care 5 Twh pentru clientii Hidroelectrica, 14,7 TWh se estimeaza ca vor fi tranzactionati prin mecanismul de achizitie centralizata.”

Asociațiile de profil – Federația ACUE și AFEER – au reacționat imediat după votul din Camera Deputaților. ACUE, îngrijorată de decizia menținerii plafonului pentru costul furnizorilor cu achiziția energiei electrice, a avertizat că decizia nu respectă prevederile Constituției și regulamentele europene transpuse în legislația națională. Menținerea plafonului de decont pentru prețul energiei electrice întârzie revenirea pieței, în defavoarea clienților. “Această decizie este total nepotrivită pentru consumatori. Stabilirea unui preț mediu de achiziție fără a avea la bază o formulă transparentă de calcul, care să asigure un mod corect de evaluare a costurilor reale și, implicit, a evoluției pieței de energie, va avea ca impact imediat reducerea tranzacțiilor de energie pe termen mediu, lung. Furnizorii sunt în situația de a-și limita tranzacțiile, existând riscul ca în viitor Guvernul/Parlamentul să revină cu un preț stabilit în mod netransparent și nesustenabil, iar achizițiile efectuate să fie implicit, pierderi. În acest context, de facto măsura vulnerabilizează clienții afectând în mod negativ aprovizionarea cu energie sigură și la prețuri cât mai bune. Cea mai bună soluție este o formulă transparentă de calcul, care să reflecte în mod corect evoluțiile pieței”, a afirmat Dana Raluca Daraban, Directorul Executiv al ACUE, federație care reprezintă mari furnizori de energie cu un portofoliu de aproximativ 9 milioane de clienți.

Asociația Furnizorilor de Energie din Românie – AFEER a semnalat – într-o postare pe facebook, că în piață, nivelul prețurilor este departe de ce se stabilește în Parlament! Au apărut unele din rarele oferte de vânzare energie electrică în piața liberă, pe OPCOM, la un preț de 1000 lei/MWh, mult mai mare decat pragul de 900 lei /MWh cât au adoptat parlamentarii. A coborî pragul sub nivelul pietei conduce la impactarea directă a furnizorilor și respectiv la blocaje în piață, nicidecum la rezolvarea problemei. Altele fiind soluțiile; tocmai de aceea sunt atât de  necesare consultările cu actorii activi ai pieței de energie când se iau decizii în plan legislativ, susține AFEER.

Parlamentul României a adoptat, prin ultima lege de aprobare și modificare a OUG 153/2022 (care, la rândul ei, modifică și completează OUG 27/2022 și OUG 119/2022) privind plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale un plafon maxim de 900 lei/MWh până la care furnizorilor li se decontează plățile făcute pentru energia electrică cumpărată. Reamintim, legea pentru aprobarea OUG 153/2022, care prevedea pragul de 1.300 de lei/MWh până la care furnizorii își pot deconta achizițiile de energie electrică, fusese retrimisă de Președinție pentru reexaminare. Parlamentarii PSD și PNL au depus un amendament care scade acest preț la 900 lei/MWh. Parlamentarii au motivat inițiativa prin scăderea recentă a prețurilor la energie.

O altă modificare legislativă care se regăsește în legea promulgată de președintele României vizează stabilirea bazei de impunere pentru supraimpozitarea veniturilor pentru contribuția la Fondul de Tranziție Energetică. Urmare a modificării introduse, nu se mai deduc cheltuielile cu achiziția de energie, iar cele cu dezechilibrele se duc în proporție de cel mult 5% din valoarea energiei produse, cu livrare fizică. S-a revenit practic la forma inițială a legii în ce privește supraimpozitarea.

La rândul lor, Asociațiile din sectorul regenerabilelor – RWEA, PATRES și  și RPIA  au averizat că modificările aduse OUG 153/2022 pun în pericol investiții de miliarde de lei și ratarea țintelor de decarbonizare asumate la nivel european. Într-o poziție comună, asociațiile au constatat cu mare îngrijorare că, în Parlament a fost adoptată o formă modificată a Legii de aprobare a Ordonanței de Urgență 153/2022, act care a făcut anterior obiectul unei cereri de reexaminare formulată de Președinte, fiind implementate în această versiune finală a actului legislativ o serie de amendamente ce contravin fundamentelor pieței de energie și recomandărilor regulamentelor europene recent adoptate.

Asociațiile atrag atenția asupra consecințelor extrem de grave pe care decizia de a se renunța la o serie de amendamente ce erau incluse în forma inițială a Legii urmează să le aducă, precum și asupra faptului că a fost omisă în continuare adresarea unor probleme fundamentale ale cadrului legislativ existent. Ca urmare a acestor decizii, investițiile existente și viitoare în energie din surse regenerabile sunt expuse unui risc major. In 2022, cele două asociații au semnalat că există riscul să se ajungă într-o situație fără precedent în România în care capacitățile de producție a energiei din surse regenerabile în funcțiune să fie afectate iremediabil.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.