Feb 10, 2023

Notificare trimisă acum de Enel cliențior. Ce se întâmplă cu facturile

Enel Energie Muntenia trimite în aceste zile clienților din zona Buurești-Ilfov notificări în care îi înștiințează că va emite cu întîrziere factura, din cauza necesității de actualiza sistemele informatice ca urmare a ultimelor schimbări legislative.

Iată mai întâi notificarea trimisă de Enel unui client:

“Bun găsit,

Așa cum știi, cele mai recente modificări legislative în domeniul energiei, cu impact asupra modului de facturare a consumului tău de energie electrică și gaze naturale, au intrat în vigoare în a doua parte a lunii decembrie 2022*.

În acest moment, noi, furnizorul tău de energie, continuăm să actualizăm sistemele noastre informatice, astfel încât să reflecte aceste modificări legislative. Acest lucru ne determină să emitem facturile aferente consumului tău de energie electrică și gaze naturale cu întârziere. Ne cerem scuze pentru acest lucru, însă această activitate este necesară pentru a reflecta corect și complet măsurile legislative referitoare la plafonarea prețului la energie”.

Clienții au primit această notificare în condițiile în care ei de fapt aștepau factura. Lucurile încep să devină ușor complicate, vom detalia mai departe.

Enel a emis ultima factură în ianuarie, dar doar pentru jumătate din consumul lunii decembrie 2022, asta pentru că, la jumătatea lui decembrie 2022, a intrat în vigoare noua lege 37, care a modificat din nou sistemele de facturare (au fost 17 modificări într-un an) introducând noile plafoane de preț și noile praguri de consum. Pentru că furnizorii au avut neclarități, n-au știut cum să factureze exact a doua jumătate de decembrie, modificările legale apărând mult prea “din scurt”.

Ca atare, Enel a facturat jumătate din consumul lui decembie în ianuarie și a anunțat clienții că, în februarie, factura care va fi emisă va conține jumătatea restantă de consum din decembrie și consumul lunii ianuarie. Iată că acum, în februarie, Enel a emis o nouă notificare anunțând că și acum factura va fi emisă cu întârziere.

Aminim că, potrivit ultimelor modificări ale regulamenului de furnizare, clienții pot solicita eșalonarea plății facturii, dacă se emite cu întârziere și furnizorul trimite mai multe facturi odată, iar furnizorul este oblgat să accepte cererea clientului.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.