Sep 26, 2023

Nou proiect de lege pentru prosumatori. Trei modificări importante

Un nou proiect de lege care vizează prosumatorii cu capacități de maximum 200 kW a intrat pe circuitul palamentar iar primele dezbateri pe marginea lui ar urmă să înceapă săptămâna viitoare, a declarat Istvan-Lorant Antal, preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructura energetică şi Resurse Minerale din Senat.

Legea ar aduce practic trei modificări importante pentru prosumatori, după cum a spus Antal: posibilitatea de a dona energia livrată în rețea altui consumator, posibilitatea de a compensa financiar excesul de energie injectat în rețea cu sumele plătite pentru gazele naturale consumate, desigur dacă prosumatorul are același furnizor, și de gaze și de energie electrică și obligația furnizorului de a plăti prosumatorului pentru energia livrată în rețea luna viitoare și nu peste 24 de luni.

Iată ce a spus Antal, prezent la o conferință de presă pe teme de energie organizată de ziarul Bursa:

“Sper ca săptămâna viitoare să dezbatem legea – am luat avizele de la Consiliul Legislativ, urmează să-l iau de la Ministerul Energiei – lege care este una născută  dintr-un dialog foarte pragmatic cu toate părțile care au un interes privind prosumatorii.

Ne-am raportat la energia produsă ca la o proprietate.

Prosumatorul, dacă produce un surplus de energie electrică, o să aibă posibilitatea să doneze surplusul de energie către spitale, case de cultură, sau chiar membrilor de familie, adică la un alt loc de consum.

Am mai introdus cred eu o chestie foarte bună  și importantă – dacă ai același furnizor de gaze și de energie electrică, atunci tot așa, surplusul de energie electrică produsă, care va fi cuantificat într-o valoare, valoarea respectivă să poată fi decontată și din factura de gaze naturale. Iar a treia modificare foarte pertinentă se referă la este posibilitatea de a deconta surplusul de energie electrică la o lună și nu la 24 de luni”.

Proiectul despre care vorbește Antal a fost semnat de 13 parlamentari, dintre care câte doi de la PNL și de la PSD și restul de la UDMR

Aici puteți citi expunerea de motive aferentă proiectului de act normativ:L504 Expunere Motive

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.