Aug 31, 2022

Nou record, 2,6 miliarde de lei la șase luni: Hidroelectrica și-a crescut profitul cu peste 50% la o producție redusă de energie cu 30% din cauza secetei. Prețul de vânzare al energiei s-a dublat

2,6 miliarde de lei – acesta este profitul net al Hidroelectrica după primele șase luni, evident, un nou maxim istoric. Rezultatul de excepție este obținut pe fondul unui an cu condiții meteo foarte proaste, ceea ce a diminuat masiv producția de energie. Prețul de vânzare a mai puținei energii produse a fost însă dublu.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat în primele șase luni ale anului un profit net de 2,63 miliarde de lei, în creștere cu 56% față de cel din primele șase luni ale anului trecut. Veniturile companiei au crescut și ele, de la 3,2 miliarde acum un an, la 4,7 miliarde, în primele șase luni ales acestui an.

“Pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2021, pe bază consolidată, compania a înregistrat venituri totale de 6.489,3 milioane Lei, în creștere cu 68,9% față de aceeași perioadă a anului precedent și un profit net de 3.085,6 milioane Lei, în creștere cu 113,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pe parcursul perioadei de șase luni încheiată la 30 iunie 2022, Hidroelectrica SA a plătit un impozit pe venit suplimentar de 351 milioane Lei și a înregistrat un cost cu apa turbinată de 243,3 milioane Lei, în scădere cu 24,9% față de anul trecut, datorită volumului mai mic de producție de energie electrică. La sfârșitul lunii iunie 2022 lichiditățile companiei erau de 3,35 miliarde Lei”, arată Fondul Proprietatea.

Creșterea veniturilor și a profitului a survenit pe fondul scăderii drastice a producției de energie, din cauza condițiilor metep defavorabile – debitul foarte mic al Dunării, secetă. Hidroelectrica a produs în primele șase luni doar 7,18 TWh de energie, cu circa 3 TWh, sau 29% mai puțin decât în primele șase luni din 2021.

Evident, prețul mare din piață a făcut ca producătorul să își crească profitul chiar dacă a produs mult mai puțin. Astfel, prețul mediu de vânzare a fost , în primele șase luni, de 577 de lei/MWh, mai mult decât dublu față de primele șase luni din 2021 – 283 de lei/MWh.

Hidroelectrica este cel mai mare, ieftin și profitabil producător de energie electrică din România, cu o producție anuală de circa 17 TWh de energie electrică. În prezent compania operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea.

Sursă: https://e-nergia.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.