Sep 13, 2022

Nouă reuniune a miniștrilor Energiei din statele UE, pe 30 septembrie

Miniştri europeni ai Energiei se vor reuni, din nou, în data de 30 septembrie la Bruxelles, pentru a examina măsurile de urgenţă propuse de Comisia Europeană pentru a contracara creşterea explozivă a preţurilor la gaze naturale şi electricitate provocată de războiul din Ucraina, informează AFP, citată de Agerpres.

„Tocmai am convocat o altă reuniune extraordinară a Consiliului miniştrilor Energiei, pentru a discuta propunerile Comisiei Europene”, ale căror detalii sunt aşteptate în cursul acestei săptămâni, a scris marţi ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela, într-o postare pe Twitter. „În 30 septembrie vom termina ceea ce am început săptămâna trecută”, a adăugat oficialul ceh, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Miniştrii Energiei din statele membre UE au avut deja o reuniune extraordinară în data de 9 septembrie, la care s-au declarat favorabili unui set de măsuri de urgenţă pentru a opri creşterea explozivă a facturilor la electricitate, pentru care preţul este corelat cu cotaţiile la gaze naturale, cotaţii care au explodat după invadarea Ucrainei de către forţele ruseşti.

La reuniunea din 9 septembrie, miniştrii Energiei au cerut Comisiei să pregătească, în câteva zile, „o propunere solidă şi concretă”. La rândul său, comisarul european al Energiei, Kadri Simson, a promis „măsuri fără precedent pentru a răspunde la o situaţie fără precedent”.

Executivul european urmează să finalizeze un proiect legislativ detaliat în cursul acestei săptămâni.

După ce au examinat primele propuneri avansate de Comisie, miniştrii Energiei din cele 27 de state membre UE au primit vineri în mod favorabil ideea de a colecta profiturile excepţionale generate de producătorii de electricitate care nu folosesc gaze naturale, cum sunt de exemplu centralele nucleare sau capacităţile regenerabile, şi ale căror costuri de producţie sunt mult mai mici decât preţul pe piaţă al electricităţii, şi a le redistribui în sprijinul consumatorilor vulnerabili. De asemenea, miniştrii europeni au evocat o posibilă plafonare a preţului gazelor naturale importate în UE, o măsură pe care Bruxelles-ul ar dori ca în prima fază să se aplice doar gazelor naturale ruseşti care ajung în Europa prin intermediul gazoductelor.

În replică, Moscova a ameninţat că va opri complet exporturile de gaze spre Europa dacă va fi impus un plafon de preţ, ceea ce a generat îngrijorări în ţările membre din Est, precum Ungaria, care depind aproape în totalitate de hidrocarburile ruseşti.

De asemenea, după ce în luna iulie statele membre UE s-au declarat de acord să îşi reducă consumul de gaze naturale, Comisia Europeană a propus de asemenea fixarea unor „ţinte obligatorii” pentru reducerea cererii de electricitate. Un document de lucru consultat de AFP prevede o reducere „cu cel puţin 10% a consumului net lunar” şi una de 5% în orele de vârf.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.