Sep 8, 2022

Nuclearelectrica și KGHM Polska Miedz, Memorandum pentru reactoare modulare mici

Nuclearelectrica SA și KGHM Polska Miedz SA anunță semnarea, în cadrul Forumului Economic de la Karpacz, Polonia, în data de 6 septembrie, a unui Memorandum de Înțelegere neangajant pentru dezvoltarea de proiecte de reactoare modulare mici (SMR). Cooperarea dintre SN Nuclearelectrica SA și KGHM Polska Miedz SA, în cadrul Memorandumului de Înțelegere, vizează schimbul de experiență și know-how, cu o durată de 36 de luni, în domeniile tehnic, economic, juridic, financiar și organizatoric, pentru dezvoltarea proiectelor de reactoare modulare de mici dimensiuni care vor fi dezvoltate de România și Polonia.

Memorandumul de înțelegere dintre cele două părți presupune o abordare complexă a tuturor activităților de dezvoltare a unui proiect SMR, de la selectarea amplasamentului până la dezafectare, cu scopul de a dezvolta proiecte SMR robuste, sigure și eficiente din punct de vedere al costurilor în România și Polonia.

„Interesul internațional pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni este direct proporțional cu interesul țărilor de a asigura securitatea energetică și de a atinge obiectivele de decarbonizare, având în vedere caracteristicile inovatoare ale acestei tehnologii: modularitatea și flexibilitatea, având un impact direct asupra reducerii costurilor și perioadei de dezvoltare. România, cu o experiență de peste 25 de ani în exploatarea în siguranță a centralei sale nucleare, a inițiat deja dezvoltarea unui proiect NuScale SMR, singura tehnologie SMR certificată la nivel internațional. Suntem bucuroși să colaborăm și să împărtășim experiența noastră și lecțiile învățate și să sprijinim KGHM în primii săi pași pentru implementarea unei tehnologii sigure, curate și inovatoare”, spune Cosmin Ghiță, director general, SN Nuclearelectrica SA.

Fiind două dintre primele țări care s-au alăturat demersului de obținere a independenței energetice cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale, România și Polonia își vor consolida securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată, atingându-și în același timp obiectivele de decarbonizare.

„Pentru KGHM, energia nucleară înseamnă independență energetică și costuri mai mici. Investiția în SMR-uri este o prioritate și ne va permite, de asemenea, să ne menținem avantajul competitiv în afaceri la nivel global. Introducerea unei tehnologii inovatoare în domeniul energiei nucleare, bazată pe module de mici dimensiuni, reprezintă un eveniment decisiv pentru economia poloneză. Această cooperare cu un partener experimentat din România oferă un sprijin esential pentru această dezvoltare”, a declarat Marcin Chludziński, președintele Consiliului de Administrație al KGHM Polska Miedź S.A.

Proiectul pe care atat România cat si Polonia îl vor dezvolta, în cooperare cu NuScale, va avea 6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe, 462 MWe, în total și va genera 193 de locuri de muncă permanente în cadrul centralei, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite eliberarea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

KGHM, împreună cu NuScale, intenționează să implementeze tehnologia SMR în Polonia, în acest deceniu. Primul SMR din Polonia va furniza energie curată pentru unitățile de producție de cupru ale companiei. În acest sens, KGHM a depus deja o cerere la Agenția Națională pentru Energie Atomică pentru a evalua tehnologia și a pregăti un studiu de amplasare. De asemenea, ca si in Romania, se va înființa în Polonia un simulator al unei camere de comanda SMR (Centrul de educație – Centrul E2) pentru formarea operatorilor și a specialiștilor în domeniul nuclear.

Nuclearelectrica este compania națională producătoare de energie electrica, termică și de combustibil nuclear, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deținând 82,49% din actiuni și alti acționari, 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Sucursala CNE Cernavoda, exploatează Unitățile 1 și 2 ale Centralei Nucleaelectrice de la Cernavodă, iar Sucursala FCN Pitești este fabrica de combustibil nuclear.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% cu energie nucleară în totalul producției de energie, la nivel național.

La nivelul anilor 2030, energia nucleară va asigura aproximativ 35% din necesarul de consum prin operarea a 4 unitati nucleare CANDU, va evita eliberarea a 20.000.000 milioane tone de CO2/anual, va crea indirect aproximativ 19.000 de locuri de muncă în lantul de aprovizionare intern. Prin proiectele sale de investitii, Retehnologizarea Unității 1, proiectul Unităților 3 și 4, Instalatia de Detritiere, producția de Cobalt 60, în valoare de aproximativ 9 miliarde euro, SNN devine un pilon al decarbonizării simultan cu generarea unui efect multiplu de dezvoltare micro-și macro-economică.

KGHM Polska Miedz SA se ocupă cu extragerea și prelucrarea resurselor naturale valoroase, cele mai mari zăcăminte europene de minereu de cupru fiind situate în partea de sud-vest a Poloniei, chiar în inima zonei sale de captare.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.