Jun 27, 2023

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) semnează contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere din Europa la CNE Cernavoda

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat astăzi, 27 iunie 2023, la Seul, Republica Coreea, contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavoda, potrivit unui comunicat.

Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. De asemenea, România are oportunitatea de a-și dezvolta lanțul de furnizori și de a deveni un centru de dezvoltare și export al tehnologiei și al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici și forță de muncă locale. .

Proiectul CTRF, realizat de ICSI Rm. Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie, CTRF incluzand inclusiv cerințele actualizate de securitate nucleara pentru o instalație industrială de tritiu, așa cum au fost stabilite de catre CNCAN, Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România.

Suntem bucuroși să implementăm o tehnologie românească inovatoare, bazată pe ani de cercetare și dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară. KHNP, un expert de top în domeniu, este partenerul potrivit pentru a ne sprijini în realizarea unui proiect sigur si fiabil. Instalația de detritiere reprezintă angajamentul constant al Nuclearelectrica pentru operare sigură și pentru protecția mediului si a populatiei. Scopul nostru, prin intermediul proiectelor de investiții, al progresului tehnologic și al cooperării internaționale, este de a oferi României un rol de lider în industria nucleară și de a sprijini securitatea energetică a acesteia. Felicit Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm. Valcea, echipa Nuclearelectrica și partenerii noștri pentru eforturile lor și viziunea comună pentru un viitor sustenabil pentru generația următoare.” – Cosmin Ghiță, director general, Nuclearelectrica

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost selectată ca si contractant de inginerie, procurare și construcții (EPC) în urma unei proceduri de achiziții publice. KHNP are o mare experiență în dezvoltarea de proiecte similare și operează o instalație similară pe amplasamentul centralei nucleare Wolsong, Wolsong Tritium Removal Facility.

Instalația de detritiere (eliminare a tritiului) de la Cernavoda va include mai multe domenii de înaltă tehnologie: separare izotopică în fază lichidă, distilare criogenică și operare în vid înalt.

Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat în containere specializate sigure și securizate, pregătite pentru utilizare ulterioară.

Lucrăm în mod activ la consolidarea parteneriatelor noastre internaționale, valorificând expertiza noastră de 26 de ani în operarea în condiții de siguranță și experiența de peste 50 de ani a industriei nucleare românesti. Ne propunem ca până în 2031 să livrăm nu doar 66% din energia curată a României, ci și proiecte inovatoare și eficiente care să sprijine dezvoltarea industriei nucleare locale cu multiple beneficii socio-economice. Acesta este un moment excelent pentru a valorifica expertiza românească pentru un viitor energetic sigur și pentru a împărtăși cunoștințele noastre companiilor și țărilor care împărtășesc aceleași viziune.” – Cosmin Ghiță, director general, Nuclearelectrica 

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.