Sep 27, 2022

Nuclearelectrica și Nova Power & Gas au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România | InvesTenergy

RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului Inginerie și Proiectare Inițială (Studiul FEED) pentru SMR

Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița.

Jose W. Fernandez, Subsecretarul pentru Dezvoltare Economică, Energie și Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, și Ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, au asistat la ceremonia de semnare a Declarației Acționarilor.

„Salut și sprijin noii pași pentru implementarea în România a primei centrale SMR din Europa, realizată acum prin lansarea companiei de proiect RoPower Nuclear și semnarea declarației acționarilor de către cele două companii, Nuclearelectrica & Nova Power & Gas. Proiectul este un exemplu al relațiilor de succes dintre România și SUA în domeniul energiei nucleare, care aduc numeroase beneficii, în special, stabilitate economică și securitate energetică. Mulțumesc partenerilor noștri americani și Subsecretarului pentru Dezvoltare Economică, Energie și Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Jose W. Fernandez, pentru susținerea și sprijinirea cooperării bilaterale pentru programele de energie nucleară. De asemenea, reiterez faptul că Guvernul României sprijină acest proiect important, care va contribui la consolidarea securității energetice și a independenței energetice pentru țara noastră și pentru țările vecine”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei.

Compania de proiect RoPower Nuclear SA, deținută în părți egale de SC Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SA, va lua măsuri pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România în acest deceniu.

Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obținut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aprox. 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depășească capacitatea fostei centrale de la Doicești.

Soluția comună nucleară și regenerabilă va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o noua viziune asupra surselor de generare pentru sistemnul energetic national  viitorului.

„Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată și rentabilă, aducând în același timp, multiple beneficii comunității locale. Având ca cele mai înalte obiective independența energetică și securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici in implementarea celor mai inalte standarde de securitate nucleara si productivitate si performanta, asa cum este si centrala CNE Cernavoda, de peste 25 ani”, afirmă Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

„Declarația Acționarilor RoPower Nuclear, semnată astăzi, reafirmă buna credință a celor doi parteneri, Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas, pentru implementarea în România a reactoarelor modulare mici dezvoltate de compania americană NuScale. În același timp, este o garanție că vom trata acest proiect cu maximă seriozitate. Cooperarea îndelungată dintre Statele Unite și România în domeniul nuclear este de succes. Astfel, sunt ferm convins că RoPower Nuclear va avea o cooperare excelentă atât cu industria nucleară americană, cât și cu cea românească, în cadrul parteneriatului strategic SUA-România, asigurând energie curată și securitate in furnizare pentru țara noastră si regiune”, susține Teodor Chirica, Președintele Consiliului de Administrație, Nuclearelectrica.

„RoPower Nuclear, asocierea în participație dintre Nuclearelectrica, o companie națională românească și Nova Power & Gas, o companie privată românească, care combină expertiza, potențialul, stabilitatea și agilitatea societăților-mamă, va fi un model pentru alte proiecte viitoare în energie. Suntem foarte mândri să facem parte dintr-un astfel de proiect transformational, care va contribui la securitatea energetică a României”, a declarat Teofil Mureșan, Președintele Nova Power & Gas.

Amplasamentul candidat de la Doicești a fost selectat în urma unui studiu in baza unui grant de 1,2 milioane dolari obținut de Nuclearelectrica de la USTDA pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor potențiale pentru reactoarele modulare mici. În plus, în luna august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site and External Events Design) pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din Doicești, județul Dâmbovița, România.

În urma misiunii, IAEA a confirmat: „Această analiză cuprinzătoare va oferi asigurări publicului român și nu numai în ceea ce privește selecția amplasamentului SMR”, a declarat Paolo Contri, șeful echipei de analiză și șeful Diviziei pentru Evenimente Externe din cadrul Departamentului de Securitate Nucleara și Siguranță Nucleară al AIEA. În urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunțat de Președintele american Joe Biden în iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului Inginerie și Proiectare Inițială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum și activități de licențiere și autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internaționale și naționale.

În plus, în cadrul Studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii SEED derulată în august 2022. Potrivit unui comunicat al SNN, noua companie de proiect RoPower Nuclear SA, va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în același timp, și alte numeroase beneficii socio-economice comunității locale. Pentru început, compania de proiect RoPower Nuclear SA va avea sediul în Doicești, în urma angajamentului de a contribui la dezvoltarea comunitatii locală.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.