May 24, 2022

Nuclearelectrica şi NuScale au anunțat oficial amplasamentul primei centrale nucleare bazate pe reactoare modulare mici (SMR) în România

În data de 23 mai 2022 cu prilejul organizării workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV, organizat la București de USTDA (Unated States Trade and Development Agency) în parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA, NuScale și Nuclearelectrica au lansat anunțul conform căruia, în județul Dâmbovița, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, va fi amplasată prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu elaborios realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

Avantajele folosirii acestui amplasament sunt conferite de infrastructura deja existentă, precum și de proprietățile bune ale solului, demonstrate prin studii de geodezie. Un alt atu economic este oferit de poziționarea de la Doicești care se referă la posibilitatea de conectare la reţeaua electrică, conectare la reţea regională de distribuţie a energiei termice, precum şi faptul că este amplasată într-o comunitate care are expertiză în domeniu.

Centrala electrică va include 6 module, având o capacitate de 462 MW (77 MW/modul) și va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2/an.

”Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă Securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare.”, a transmis ministrul Virgil Popescu.

Tehnologia SMR a NuScale cea mai matură în ceea ce priveşte aprobările, fiind prima şi singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară în august 2020, are în acelaşi timp şi cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.

Echipa Nuclearelectrica, având experiență de peste 25 ani de operare în condiții de siguranță nucleară a uneia dintre cele mai sigure și performante centrale nucleare din lume, are expertiza, cunoștințele și competențele profesionale necesare pentru a se implica alături de NuScale în prima implementare a unui reactor modular de mici dimensiuni în Europa. Ne-am angajat să oferim în continuare României energie curată, sigură și la prețuri accesibile, iar dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni în România va confirma experiența țării noastre și va oferi un nou viitor industriei energiei nucleare: vom forma un nucleu de excelență pentru industria nucleară din România și un hub pentru regiune în ceea ce privește producția și asamblarea componentelor și pregătirea operatorilor pentru tehnologia reactoarelor modulare din regiune”, Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.”

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.