Sep 26, 2022

OCDE: Crizele legate de energie şi inflaţie riscă să provoace recesiune în economiile importante

Creşterea economiei mondiale încetineşte mai accentuat decât se estima în urmă cu câteva luni, deoarece crizele legate de energie şi inflaţie riscă să provoace recesiune în economiile importante, se arată în raportul publicat astăzi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Deşi pentru acest an încă se estimează un avans al economiei mondiale de 3%, organizaţia cu sediul la Paris a înrăutăţit previziunile pentru 2023 la 2,2%, de la un nivel de 2,8% prognozat în iunie.

În special perspectivele Europei sunt pesimiste, avertizează OCDE, deoarece este cea mai expusă economic la efectele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia.

În 2023, producţia mondială ar urma să fie cu 2.800 miliarde de dolari mai scăzută decât previziona OCDE înainte de atacarea Ucrainei de către Rusia, o pierdere a veniturilor mondiale echivalentă cu mărimea economiei franceze.

“Economia mondială pierde din avânt în urma războiului de agresiune al Rusiei neprovocat, nejustificat şi ilegal contra Ucrainei. Creşterea economică a stagnat în multe ţări, iar indicatorii economici arată o încetinire mai extinsă”, a afirmat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.

Pentru zona euro, OCDE estimează o încetinire a economiei de la 3,1% în 2022 la doar 0,3% în 2023, după ce în iunie previziona o creştere de 1,6% anul viitor. Germania, cea mai mare economie europeană, ar urma să înregistreze un declin de 0,7% anul viitor, faţă de un avans de 1,7% previzionat în iunie.

OCDE avertizează că noi perturbări ale aprovizionării cu energie vor afecta avansul economiei şi vor duce la creşterea inflaţiei.

Pentru SUA, OCDE estimează o încetinire a economiei de la 1,5% în 2022 la doar 0,5% în 2023, după ce în iunie previziona o creştere de 2,5% anul acesta şi de 1,2% anul viitor.

Restricţiile severe impuse în China pentru a stopa răspândirea pandemiei vor avea ca rezultat un avans al economiei de doar 3,2% anul acesta şi de 4,7% anul viitor, faţă de o creştere de 4,4% în 2022 şi de 4,9% în 2023 previzionată anterior.

În pofida deteriorării rapide a perspectivelor economiilor importante, OCDE susţine că sunt necesare noi majorări ale dobânzilor pentru a contracara inflaţia şi estimează că anul viitor dobânzile în ţările dezvoltate vor depăşi 4%.

Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.