OMV Petrom: Impozitele plătite au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României în 2022
OMV Petrom a contribuit în 2022 la bugetul de stat al României cu circa 20 de miliarde de lei, aproape dublu față de 2021
OMV Petrom a continuat să fie, în 2022, cel mai mare contribuabil din economia românească și a asigurat 7% (Calculat pe baza execuției bugetare pentru anul 2022, publicată pe site-ul Min. de Finanțe) din veniturile fiscale la bugetul de stat consolidat al României, potrivit unui comunicat al companiei. Impozitele, taxele și contribuțiile directe și indirecte au reprezentat peste 19 miliarde lei, în timp ce dividendele de bază și speciale s-au ridicat la circa 1 miliard de lei, mai arată compania.
Impozitele directe au avut cea mai mare creștere, atingând aproximativ 10 miliarde lei, de aproape 4 ori mai mult față de 2021. Acestea includ impozitul pe profit și alte taxe directe, redevențele petroliere, numeroase impozite și contribuții suplimentare aplicabile extracției de petrol și gaze, vânzărilor de produse petroliere, producției de energie electrică, comerțului cu gaze naturale și energie electrică. Din aceasta sumă, impozitele suplimentare și contribuțiile au reprezentat 7,3 miliarde lei.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Am avut contribuții record la bugetul de stat, în anul 2022. Acestea au însumat aproape 20 de miliarde de lei, în timp ce profitul nostru net s-a ridicat la 10 miliarde de lei. Ne-am plătit toate impozitele, taxele și contribuțiile la timp și ne-am conformat în mod voluntar măsurilor luate de Guvernul României pentru compensarea parțială a prețurilor la combustibili. Pentru 2023, compania a planificat investiții de 6 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 60% din profitul net obținut în 2022. Suntem o companie românească, cu un rol major în sectorul energetic al țării, furnizând peste o treime din necesarul de gaze naturale, petrol și carburanți și aproximativ 10% din producția de energie electrică.”
Rezultatele financiare ale OMV Petrom au reflectat contextul de piață fără precedent, cu prețuri internaționale ridicate și volatile ale produselor energetice, dar și efectele investițiilor semnificative în modernizarea și diversificarea operațiunilor sale, atât în România, cât și la nivel regional, arată Petrom.
Pentru anul 2023, compania a planificat investiții de 6 miliarde lei, echivalentul a circa 60% din profitul net obținut in 2022.
OMV Petrom a anunțat la începutul anului că nu ar trebui să plătescă contribuția de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.
Recent, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor trebuie să spună dacă OMV Petrom va plăti sau nu taxa de solidaritate, întrucât actul normativ a fost făcut de acest minister. Iohannis a afirmat că a fost ”puţin surprins” când a aflat că ”Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuţie”.
Se pare că la elaborarea OUG privind suprataxarea companiilor din energie nu a fost cooptat Ministerul Energiei.
Sursa: Financial Intelligence