Oct 2, 2022

Operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia apelează la fonduri UE pentru gaze din Azerbaijan | InvesTenergy

Operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia propun o inițiativă pentru transportul gazelor naturale prin rețelele integrate de transport al gazelor, anunță Transgaz.

Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream propun acțiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan prin transportul de cantități suplimentare de gaze naturale prin rețelele lor existente. Operatorii de transport de gaze vor continua să lucreze conform cadrului stabilit prin acordul de cooperare strategică UE-Azerbaidjan semnat la 18 iulie 2022, se precizează în comunicatul Transgaz.

Pe baza cooperării dintre companii de-a lungul anilor, și cu sprijinul fondurilor UE, operatorii sunt încrezători că un astfel de proiect ar oferi o rută alternativă sigură pentru aprovizionarea cu gaze în volume suficient de mari.

Companiile subliniază că într-un timp scurt și cu îmbunătățiri minime ale infrastructurii existente, proiectul ar putea transporta până la 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, din Turcia și Grecia către Europa de Est, Centrală și de Vest, prin Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, se prezintă în comunicat. Potrivit reprezentanților Transgaz, acest lucru ar permite consumatorilor europeni să primească mai multe cantități de gaze naturale prin conductele Coridorului Sudic de Gaze.

Un astfel de proiect ar putea fi implementat în cel mai scurt timp posibil, și la costuri minime, contribuind în mod semnificativ la asigurarea lichidității pe piața europeană de gaze. Inițiativa contribuie la punerea în aplicare a obiectivelor și priorităților stabilite în planul REPower EU al Comisiei.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.