Sep 26, 2022

Petardele de fum, care acoperă avariţia pieţei de energie

Mai multe facturi cu valori mari au apărut, brusc, în spaţiu public, deşi oricine putea citi că sunt regularizări pentru intervale de 12 – 24 de luni, adică cu o medie lunară a consumul care se înscrie în limite de 150 – 300 lei. Aceeaşi practică am văzut-o şi în luna decembrie 2021, când la fel de brusc, presa a primit şi a scos în faţă câteva facturi mari la gaze, s-a efectuat rapid o judecată, s-au stabilit vinovaţii – furnizorii – şi s-au “amuţat dătătorii” de amenzi (ANRE, ANPC) şi oamenii au fost mulţumiţi.

Petarda de fum aruncată public şi a atins atunci ţinta: oamenii s-au obişnuit cu ideea că sunt facturi mari în piaţa de gaze, de 4000 – 5000 lei, că există un vinovat – furnizorul, că vinovatul primeşte o pedeapsă şi că ei o să achite o factură dublă la gaz faţă de anul 2020, dar care este totuşi doar de 800 – 900 lei, iar asta s-a considerat o “binecuvântare”.

Aceeaşi reţetă, aceleaşi petarde, doar că de data aceasta pentru energie electrică. Din nou judecăţi, din nou s-au “amuţat dătătorii” de amenzi: oamenii se vor obişnui cu ideea că sunt facturi mari la energie electrică, de 4000 – 6000 lei şi faptul că unii o să achite o factură dublă la energie electrică faţă de anul 2020, dar care este totuşi de doar de 400 – 900 lei v-a fi din nou o “binecuvântare”.

Să ne lămurim şi ce este cu unele dintre aceste facturi mari, apărute deloc întâmplător în spaţiul public!

Începând cu această primăvară s-a modificat legislaţia şi este obligatoriu ca operatorul de distribuţie să efectueze citirea contoarelor la 3 luni. Jumătate din contoarele românilor sunt în case sau în curţile oamenilor, astfel încât de foarte multe ori, cititorii nu aveau acces, iar acestei citiri nu i s-a acordat o importanţă deosebită. Începând cu primăvara anului 2022 s-a început o acţiune puternică de citire a contoarelor, mergându-se până la ameninţarea consumatorui că dacă nu i se citeşte contorul se opreşte furnizarea de energie electrică. Această acţiune a făcut să apară facturi de regularizare pe 12 – 24 de luni, începând cu luna iunie 2022.

Cu toate acestea, doar acum, apar în public aceste facturi, acum când oamenii urmează să intre în iarnă şi să achite în unele situaţii facturi mari. Şi trebuie să se creadă că din nou asta se întâmplă datorită furnizorilor.

Însă dincolo de fumul creat, oamenii au dreptul să înţeleagă de ce au aceste facturi mari la gaze şi energie electrică.

Am extras datele de pe site ul ANRE privind preţurile medii ponderate şi cantităţile furnizate de gaze, am extras datele privind producţia şi importul de gaze, am încercat un calcul al valorii redevenţelor, dar şi a profiturilor, impozitelor pe profit, a accizeopr şi TVA ul încasat la buget şi am încercat să estimăm câţi din banii plătiţi de un consumator casnic pentru un 1 kWh rămân în medie la:

-gaze naturale – la furnizor rămân net – cca. 4%, iar în bugetul de stat ajung cca. 73%,

-energie electrică – la furnizor rămân net – cca. 2%, iar în bugetul de stat ajung cca. 65%,

Chiar dacă calculele sunt aproximative şi se bazează pe medii, se desprinde clar că bugetul de stat este principalul câştigător, iar petardele de fum au ca şi scop să ascundă acest aspect şi să ne îndrepte către un alt vinovat.

Dacă statul ar fi renunţat la jumătate din câştiguri, preţul gazelor şi al energiei electrice din Români ar fi fost similar cu cel din anul 2020.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.