Pieţele europene au început săptămâna de tranzacţionare cu scăderi consistente, în urma înrăutăţirii perspectivelor economice ale regiunii, ce se află sub spectrul opririi complete a aprovizionării cu gaze din Rusia.

La ora 17:00, indicele pan-european Stoxx 600 avea un declin de 0,7%, în timp ce în Germania – ţară dependentă masiv de gazul rusesc, indicele DAX30 era în scădere cu 2,1%. La Londra, indicele FTSE100 avea un recul de 0,2%.

Majoritatea sectoarelor şi burselor europene importante erau în depreciere cu puţin înaintea sesiunilor de tranzacţionare, cel mai important recul, de circa 4%, fiind înregistrat de sectorul auto. În schimb, acţiunile companiilor producătoare de petrol şi gaze erau în apreciere, pe fondul creşterii preţurilor produselor energetice, conform CNBC.

Scăderile activelor de risc au survenit după ce, la finele săptămânii trecute, compania de stat rusească Gazprom a anunţat că livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 vor fi oprite pe termen nelimitat, invocând cerinţe suplimentare de reparaţii. Moneda euro a scăzut brusc în timp ce preţul gazului în Europa a crescut, mai notează sursa amintită.

• Banca Centrală Europeană urmează să opereze, joi, a doua creştere consecutivă a ratei dobânzii, conform investing.com

Creşterea preţurilor energiei nu poate decât să se reflecte în inflaţie, care se află la maxime record în zona euro, apropiindu-se rapid de două cifre. Iar acest lucru pune presiune suplimentară asupra Băncii Centrale Europene, care urmează să opereze, joi, a doua creştere consecutivă a ratei dobânzii, înainte ca mediul economic să se deterioreze şi mai mult, scrie investing.com.

Euro a coborât la minimul ultimelor două decenii, în timp ce dolarul s-a întărit. Lira sterlină a avut variaţii nesemnificative după ce Partidul Conservator din Marea Britanie a numit-o pe Liz Truss drept lider, deschizându-i calea pentru a deveni prim-ministru.

Sursa: Bursa.ro