Jun 26, 2023

Plan de afaceri cu mega investiții la Romgaz. Este nevoie de avocați specializați pentru servicii de rating, pentru obținerea unor finanțări externe și achiziția de participațiuni/active ale unor societăți de distribuție gaze naturale. Se cere aprobarea acționarilor | InvesTenereg

Pentru obținerea celor mai bune costuri de finanțare, Romgaz trebuie să contracteze servicii de rating din partea unei companii reputate în domeniu

Conducerea Romgaz a pregătit un plan de afaceri al Grupului format din Romgaz, Depogaz și Romgaz Black Sea Limited și explorează opțiunile de finanțare pe care le poate accesa pentru susținerea activității investiționale și a activității curente (împrumuturi bancare sub diverse forme cum ar fi, de exemplu, linii de finanțare sau împrumuturi pe termen lung, emisiune de obligațiuni etc.) și condițiile finanțării.

Săptămâna trecută, OMV Petrom și Romgaz au anunțat decizia de a investi perimetrul offshore Neptun Deep, cu Investiții planificate de până la 4 miliarde de euro. Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep necesită resurse financiare semnificative, pe care Romgaz le va susține atât din fonduri proprii, cât și din surse atrase, se prezintă într-un referat semnat de conducerea Romgaz pentru acționari.

Romgaz are în intenție să atragă un miliard de euro de pe piețele internaționale, printr-o emisiune de obligațiuni, desfășurată în 2 etape, a precizat Răzvan Popescu, directorul general al companiei.

În acest an, Depogaz – filială a Romgaz, a încheiat un acord de grant cu Agenția Executivă Europeană Pentru Climă, Infrastructură și Mediu în valoare de 38  milioane euro pentru creșterea capacității de extracție zilnică în cadrul Depozitului Bilciurești. Proiectul are o valoare estimată de 110,5 milioane euro.

Romgaz are în plan și achiziția de participațiuni/active ale unor societăți de distribuție gaze naturale. Romgaz derulează în prezent o analiză asupra oportunității și soluțiilor  posibile pentru o potențială achiziție a activelor deținute de societatea S.C. Mehedinți Gaz S.A., concesionar al serviciului public de distribuție gaze naturale pentru municipiul Drobeta Turnu Severin.

“Finanțarea pe care Romgaz trebuie să o acceseze presupune o complexitate ridicată, standardele de  creditare avute în vedere sunt stabilite la nivel internațional (cum este cazul modelului de contract emis de Loan Market Association). În ceea ce privește emisiunea de obligațiuni, procedura presupune formarea unui consorțiu de listare din care vor face parte și avocați specializați în astfel de tranzacții. Pentru obținerea celor mai bune costuri de finanțare, este absolut necesar ca Romgaz să contracteze servicii juridice”, se precizează într-un document al Romgaz consultat de InvesTenergy.

Prin urmare, acționarii Romgaz sunt solicitați să aprobe achiziția de servicii juridice în vederea încheierii și derulării unor contracte pentru servicii de rating, pentru obținerea de finanțare externă și pentru achiziția de  participațiuni/active ale unor societăți de distribuție gaze naturale.

Pentru obținerea celor mai bune costuri de finanțare, este absolut necesar ca Romgaz să contracteze servicii de rating din partea unei companii reputate în domeniu. Privitor la serviciile de rating, contractul cu agenția de rating nu va fi încheiat în baza dreptului român, astfel încât societatea necesită servicii juridice pentru negocierea și încheierea contractului de servicii. Angajații de specialitate juridică din cadrul Romgaz nu sunt autorizați pentru interpretarea legislației străine. De asemenea, procesul de acordare a calificativului de către societatea de rating este unul complex, societatea având nevoie de servicii juridice și financiare specializate în acest tip de proces, se prezintă în referatul companiei.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.