Feb 21, 2023

Popescu (Romgaz): Costul estimativ al întregului proiect Neptun Deep este de până la patru miliarde de euro

Proiectul Neptun Deeep din Marea Neagră se află cu ultimii paşi înainte de începerea pornirii lucrărilor, iar costul estimat împreună cu operatorul OMV Petrom este, în acest moment, de până în patru miliarde de euro, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

Conform reprezentantului Romgaz, planurile societăţii se bazează pe reabilitarea sondelor existente, pentru a păstra un nivel al producţiei asumat în strategia companiei.

În viziunea directorului general al Romgaz, preţul gazelor nu va mai atât de volatil cât a fost în ultima perioadă.

“Cred că lucrurile, în acest an, vor fi mult mai aşezate decât anul trecut. Anul trecut a fost, totuşi, un an de cotitură, unde s-a schimbat total paradigma în ceea ce priveşte transportul de gaz în Europa. S-au găsit noi rute de aprovizionare, ţările deja şi-au făcut să spun aşa toată bucătăria internă în ceea ce priveşte achiziţia de gaze. Au reuşit să îşi furnizeze şi gaze din LNG, să găsească alte soluţii în afară de soluţia evidentă. Cred că nici preţul nu va mai fi atât de volatil. Vedem chiar şi în perioada rece, în februarie, că nu a avut o volatilitate extremă, adică nu am mai văzut preţurile pe care le-am văzut în trecut. Din punctul nostru de vedere, au avut un un rol important în piaţă şi Ordonanţele care au creat acea siguranţă de aprovizionare către clientul casnic, în principal”, a menţionat Răzvan Popescu.

În anul 2008, OMV Petrom a format un Joint Venture cu ExxonMobil în vederea explorării blocului Neptun în zona de mare adâncime a Mării Negre. Perimetrul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 kmp cu adâncimi ale apei care variază între 100 şi 1.700 metri.

Recent, directorul general al OMV Petrom, Cristina Verchere, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că decizia finală de investiţie privind proiectul Neptun Deep va fi luată la jumătatea acestui an şi că “suntem mai aproape ca oricând de demararea acestui proiect”.

Reprezentanţi ai autorităţilor şi ai companiilor din domeniul energiei participă, în perioada 21 – 23 februarie, la evenimentul “ZF Power Summit 2023: România, regiunea, Uniunea: Direcţii de investiţii şi proiecte strategice regionale care vor redefini sectorul energetic la nivel european”.

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.