Sep 24, 2022

POTRIVIT ENERGY ASPECTS Criza energiei din Europa nu va fi “o poveste de o iarnă”

Reducerea aprovizionării cu energie din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei şi Moscovei, a închiderii rutelor cheie de export de gaze prin conducte va determina Europa să caute alte surse de petrol şi gaze mult după iarna care vine, deoarece criza actuală nu este “o poveste o de iarnă”, potrivit analiştilor de la firma de consultanţă Energy Aspects, informează oilprice.com.

“Aceasta nu este o poveste de o iarnă, să o fie foarte, foarte clar”, spune Amrita Sen, fondator şi director de cercetare la Energy Aspects, într-un interviu acordat Bloomberg. În opinia sa, Europa va trebui să raţionalizeze cererea pentru a putea echilibra piaţa, nu numai în această iarnă, ci şi în iarna următoare şi, eventual, în cea de după aceea.

Criza energiei împinge deja Germania – cea mai mare economie a Europei – într-o recesiune care se va adânci pe măsură ce ne îndreptăm spre lunile de iarnă, estimează Bundesbank, banca centrală a Germaniei. De asemenea, Germania a recurs, săptămâna aceasta, la naţionalizarea celui mai mare importator de gaze, Uniper, pentru a preveni colapsul furnizorilor germani de energie şi gaze.

În întreaga Europă, industriile sunt forţate să reducă sau să închidă producţia din cauza creşterii preţurilor energiei, iar mai multe asociaţii industriale de pe continente spun că propunerile Comisiei Europene de a reduce preţurile energiei şi de a ajuta gospodăriile şi companiile să treacă prin criză nu sunt suficiente.

Amrita Sen susţine că piaţa petrolului va fi, în ultimul trimestru al acestui an, foarte volatilă. Până acum, 2022 a fost anul cu a doua cea mai mare volatilitate din 1990, cea mai mare fiind observată în 2020, potrivit sursei.

“Ne aşteptăm la preţuri mult mai mari la sfârşitul anului”, iar estimarea Energy Aspects pentru cotaţia petrolului la sfârşitul lui 2022 este de aproximativ 120 de dolari pe baril, a Sen.

Vineri, preţul petrolului european Brent era de circa 90 de dolari pe baril.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.