Oct 27, 2022

Premierul Nicolae Ciucă, anunț de la Bruxelles: Grupurile pe cărbune de la Rovinari și Turceni vor fi trecute în rezerva tehnică. La nevoie, să poată fi repuse în funcțiune | InvesTenergy

Aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă susține că s-au obținut deja bani europeni pentru a introduce grupurile energetice pe cărbune de la Rovinari și Turceni în procesul de decarbonare.

Întrebat dacă va fi nevoită România să închidă acele termocentrale pe cărbune, conform jalonului din PNRR, până în decembrie, șeful Guvernului a precizat:

“Am explicat doamnei Comisar situația specifică a României, și anume că România se găsește într-o regiune în care este nevoie să arătăm că această solidaritate despre care vorbim la nivelul întregii Uniuni Europene și la nivelul comunității statelor democratice, că acest specific necesită de la sine și înțelegerea condițiilor de securitate energetică. Astfel, am explicat că aceste grupuri energetice, care, așa cum au fost asumate – este vorba de două grupuri de 600 de megawați, fiecare dintre ele de 300, în total 600 de megawaţi – urmează să fie scoase din funcțiune. Ele fiind în continuare funcționale și putând fi folosite, am cerut acordul să poată să fie trecute în rezerva tehnică pentru ca, în momentul în care avem nevoie de asigurarea securității energetice și echilibrarea energetică, pe baza unor proceduri foarte bine convenite la nivelul comisiilor de specialitate, să poată fi repuse în funcțiune”.

În PNRR sunt cuprinse mai multe grupuri energetice care sunt programate să fie scoase din funcțiune, conform angajamentului de decarbonare. La nivelul întregii Uniuni Europene, generat de criza energetică, se folosește în continuare cărbunele, în măsura asigurării securității.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.