Sep 1, 2022

PREMIERUL NICOLAE CIUCĂ: “Pragul de consum de 300 kilowaţi pe lună ar putea fi diminuat cu 15%”

Pragul de consum lunar, de 300 kilowaţi pe lună, privind compensarea facturilor şi plafonarea preţurilor din energie, ar putea fi diminuat cu 15%, pentru a răspunde cerinţelor Comisiei Europene privind reducerea consumului, a afirmat, ieri, prim-ministrul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, după şedinţa Biroului Politic Naţional al liberalilor.

“Am primit atât planul de iarnă, cât şi datele pe care le-am solicitat de la Ministerul Energiei, de la ANRE, de la OPCOM, de la Ministerul Finanţelor şi de la Consiliul Concurenţei. PNL susţine plafonarea preţurilor la energie şi vom merge pe valorile din OUG 27/2022. Am analizat şi susţinem supraimpozitarea pe tot lanţul fiind incluşi traderii şi furnizorii din piaţa de energie. Nu am cifrele în momentul de faţă. Impozitarea în energie poate să fie şi de 100%. Este foarte posibil ca în funcţie de impactul bugetar să avem în vedere o diminuare cu 15%, aşa cum a cerut UE, a pragului de consum până la care se face reducerea. Cei 300 kilowaţi ar putea fi diminuaţi cu 15%”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

În privinţa sumelor care vor fi colectate din supraimpozitare, şeful Guvernului a arătat că acestea vor fi cheltuite pentru consolidarea rezilienţei energetice şi pentru plata compensării facturilor populaţiei şi IMM-urilor.

“Există o decizie clară: banii sunt destinaţi pentru compensarea preţului la energie şi pentru consolidarea rezilienţei energetice. (…) Simulările pe sume făcute de ANRE în momentul de faţă sunt pe indicatori care nu au fost confirmaţi de plata completă a compensării la energie pe o lună întreagă după intrarea în vigoare a OUG 27/2022. Adică luna aprilie nu este încă închisă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Sursă: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.