Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, crede că prețul plafonat al gazului pentru populație, de 0,31 lei/kWh, nu ar trebui coborât acum, așa cum ar rezulta din unele calcule care se referă atât la prețul mic, plafonat, cu care producătorii români vând furnizorilor gazul pentru populație, cât și la cotațiile mai mici ale gazelor din piețe.
În condițiile în care populația primește preponderent gaze din producția internă, extrase în principal de Romgaz și, mai puțin, de Petrom, la prețul reglementat de 150 de lei/MWh, sau 0,15 lei/kWh, a început să se pună întrebarea de ce autoritățile nu coboară plafonul maxim de preț pentru clienții casnici care, cu toate taxele și tarifele, este la 310 lei/MWh sau 0,31 lei/kWh.
Ultima data, chestiunea a fost ridicată de Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă și cunoscător al pieței de gaze din România.
“Gazele achiziționate de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an sunt plafonate la 0,15 lei/kWh la producători, adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus.
În aceste condiții în mod inexplicabil, menținem de peste 1 an de zile și pentru următorii 2 ani de zile, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult) .
Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicarea a ofertelor de preț al gazelor pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea prețului la gaze pentru populație”, a spus acum câteva zile Chisăliță, care solicitat analizarea “în regim de urgență” a plafonului de preț de 0,31 lei/kWh pentru populație.
Demersul lui Chisăliță pare justificat însă există date care nu sunt publice (sunt la ANRE) pentru avea un răspuns corect la întrebarea: cât gaz au cumpărat, cumpără și vor mai cumpăra furnizorii populației la prețul reglementat de stat la 150 de lei/MWh, comparativ cu consumul populației. Deci, cu tot cu achiziții la prețurile mari din trecut, și cu tot cu costurile de înmagazinare, care este de fapt costul lor real de achiziție acum pentru tot gazul consumat de populație? De aceste date depinde de fapt “justețea” plafonului de 0,31 lei/kWh, iar la chestiune poate concura și conjunctura actuală din piața de gaze, cu prețuri în scădere în toată Europa, prețuri care s-au apropiat uneori și de nivelul de 60 de euro/MWh.
Singura instituție care are toate datele, ANRE, spune că nu sunt întrunite condițiile pentru o coborâre a prețului plafonat la gaze pentru populație.
“Nu cred că în acest moment putem vorbi despre o scădere a plafonului. Trebuie să avem în vedere că suntem într-o perioada caldă din punct de vedere al vremii, ceea ce influențează conjunctural prețul gazelor”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, întrebat de această chestiune de postul de televiziune Digi 24.
“Totuși, să ne așteptăm că va fi o iarnă normală în Europa și în România, și e posibil ca în februarie prețurile sa creasca. Am vazut că, în noiembrie-decembrie au fost prețuri foarte mari la gaze, prețuri care depășeau 100 de euro MWh
Anumiți furnizori au facut achiziție la acele prețuri pentru perioada care să acopere întreaga iarnă. Deci ei au o achizitie deja, poate, la prețuri mai mari decât ce vedem în acest moment.
Știm că sunt cantități mari de gaze naturale înmagazinate în depozitele din România, gaze achizitionate în cursul verii, cand prețurile au fost de multe ori mai mari decât cele pe care le avem acum”, a mai explicat oficialul ANRE.
Iată un grafic cu prețurile din piața de gaze, la nivelul lunii septembrie, cea cu ultimele date disponibile la ANRE.
Sursa: E-nergia