May 25, 2023

Prima țară din UE care reglementează hidrogenul: România

Senatul României, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat propunerea legislativă (L163/2023) privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei și al transporturilor, au anunțat parlameentarii prezenți la Bucharest Leaders Summit – Energy. Pe de altă parte, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că România este, practic, obligată să devină un hub industrial pentru piața europeană.

Senatorii Anca Dragu și Lorant Antal, împreună cu deputata Oana Ozmen, prezenți la Bucharest Leaders Summit – Energy, au anunțat că Senatul a adoptat legea ce reglementează integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi transporturilor. ”Este un proiect în premieră în Europa. La această iniţiativă am lucrat împreună cu colegii de la PNL, PSD şi UDMR din Comisia de Industrii și Servicii, dar şi cu specialiştii din Ministerul Energiei. Vorbim de un grup de lucru format din 18 parlamentari, al cărui raportor sunt, și vreau să mulțumesc pe această cale domnului președinte Bende Sandor pentru încredere, precum și domnului ministru Virgil Popescu, care a susținut demersul nostru încă de acum un an și jumătate. De asemenea, aş dori să mulţumesc ANRE, care a arătat în tot acest timp deschidere faţă de proiectul pe hidrogen şi a trimis, constant, experţi la consultări”, a declarat Oana Ozmen.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbateri la comisiile de specialitate din Camera Deputaților. „Este posibil și ne dorim ca votul Camerei Deputaților să fie dat până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Trebuie, însă, să ținem cont și de faptul că sunt jaloane din PNRR, care au prioritate”, a precizat reprezentanta Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, la Bucharest Leaders Summit – Energy.

La rândul său, senatorul Anca Dragu a spus că, potrivit unui studiu realizat de IRENA, sunt necesare 44.000 miliarde de dolari pentru atingerea țintelor de neutralitate climatică până în 2050. Aceasta a declarat că legislația europeană și națională în domeniul energetic, care pune în centrul istemului consumatorul, trebuie să țină seama și dacă această prevedere poate fi tehnic implementată.

Președintele Comisiei pentru Energiei din Senat, Lorant Antal, a declarat, în cadrul aceleiași dezbateri, că este nevoie de energie curată, nu neapărat ”verde”. ”România și-a atins țintele de decarbonare, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră nu pentru că așa și-a dorit, ci pentru că s-au închis mulți poluatori (n.r. – fabrici și uzine). De aceea susținem reindustrializarea țării”, a spus Lorant Antal.

”La Ministerul Economiei am propus, se va regăsi în Programul de Guvernare, câteva lucruri esenţiale: susţinerea unor industrii strategice – şi aici vorbim de bază, vorbim de metalurgie, vorbim de producţia de aluminiu, vorbim de tot ce înseamnă producţie de bază pentru crearea acestor lanţuri de valoare. Vorbim de susţinerea producătorilor de echipamente energetice, pentru că vorbim în acest moment de independenţă energetică, de crearea de parcuri eoliene, de parcuri fotovoltaice, dar cu produse care nu se realizează în Europa, nu vorbesc că nu se realizează în România. Tocmai de aceea, aceste proiecte trebuie susţinute corespunzător. Vorbim de electromobilitate – şi atunci avem cele două zone esenţiale care vor fi susţinute: producţia de baterii, producţia de semiconductori şi de echipamente electrice. Vorbim, de asemenea, de readucerea industriei ca pol de sustenabilitate pentru piaţa unică europeană, în care România va juca un rol important. România este, practic, obligată să devină un hub industrial pentru piața europeană. Lanțurile de aprovizionare trebuie să se scurteze”, a spus ministrul Economiei, Florin Spătaru, prezent la Bucharest Leaders Summit – Energy.

Potrivit acestuia, Ministerul Economiei lucrează la elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru industria metalurgică, în valoare de 500 milioane de euro, prin care companiile din sector să se retehnologizeze astfel încât să se atingă țintele de decrbonare.

Grupul de Presă MediaUno, împreună cu Institutul Național de Statistică, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, Asociația MediaUno, în parteneriat cu Senatul României organizează, în perioada 11 – 29 mai 2023, „Bucharest Leaders Summit: The future is now. Perspectives of the aftermath”, al 15-lea eveniment din seria „Împreună protejăm România”. Bucureștiul devine, astfel, punct de referință pentru dezbaterile centrate pe cele mai actuale problematici și direcții în care se îndreaptă omenirea.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.