Sep 2, 2022

PRIMA ZI DE SESIUNE, PRIMA ZI DE MOŢIUNE Virgil Popescu, scos din nou la lecţie de parlamentarii USR

Nicio sesiune fără moţiune…simplă, pare a fi sloganul partidelor din opoziţia parlamentară. În prima zi a sesiunii de toamnă a Camerei Deputaţilor, grupul parlamentar al USR a depus, ieri, o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, căruia îi solicită demisia din cauza modului în care a plafonat şi compensat preţurile din energie. Moţiunea celor de la USR a fost semnată şi de parlamentarii Forţei Dreptei, formaţiune politică înfiinţată de fostul lider liberal Ludovic Orban, şi va fi susţinută şi de deputaţii AUR, aşa cum au afirmat reprezentanţii partidului condus de George Simion.

“Guvernarea PNL-PSD a eşuat. Falimentul moral al coaliţiei e dovedit, România e cu economia pe marginea prăpastiei. PNL şi PSD la guvernare înseamnă faliment. (…) Ce a livrat coaliţia? Nelinişte, suferinţă şi sărăcie. PNL şi PSD ne-au adus în punctul de a ne teme de frig. Preţurile au explodat. Gaze, curent, benzină, mâncare – toate s-au scumpit. (…) Vom veni în Parlament cu legi anti-inflaţie. Germania scade TVA la energie, exact măsura propusă de USR, dar coaliţia PSD-PNL refuză să facă acelaşi lucru şi în România doar pentru că a fost propusă de USR. Vom ataca dur miniştrii gropari ai acestei ţări. Virgil Popescu este un ministru care ne duce de râpă. Veţi vedea la vot că PSD, PNL şi UDMR îl susţin, în ciuda declaraţiilor publice”, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Palatul Parlamentului.

În moţiunea simplă intitulată “România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu” ce ar urma să fie programată spre dezbatere şi vot săptămâna viitoare, se afirmă că vinovat de creşterea preţurilor din energie este guvernul PSD-PNL-UDMR.

“Opera de artă a guvernării PSD-PNL-UDMR, desăvârşită de Virgil Popescu cu o seninătate inconştientă şi cu complicitatea ANRE, este celebra schemă de compensare şi de plafonare. În loc de predictibilitate, «SCHEMA» – căci acest guvern nu putea concepe decât o «schemă», o «făcătură», o «şmecherie» sau «o manevră» – a generat panică şi incertitudine. A îndatorat companii critice pentru economia românească, a vulnerabilizat zeci de mii de locuri de muncă şi a slăbit securitatea energetică a României într-un context internaţional extrem de dificil. (…) Dragi români, de fiecare dată când plătiţi factura la energie electrică sau gaze naturale, multiplicaţi de cel puţin 3-4 ori preţul. De ce? Pentru că aţi consumat, fără să vreţi, energie electrică şi gaze naturale pe datorie. Aici ne-au adus băieţii nu prea deştepţi din Guvernul PSD-PNL-UDMR: pe factură să vedem una, dar, în realitate, preţul să fie triplu! Aşa funcţionează o SCHEMĂ!”, arată parlamentarii USR în textul moţiunii simple.

Ei susţin că, din această cauză, Guvernul are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică restanţe de 40 miliarde lei, chiar dacă miniştrii Cabinetului Ciucă – Virgil Popescu şi Adrian Câciu – declară că suma respectivă nu este cea corectă.

“Diferenţa de preţ e consemnată în caietul de datorii al Guvernului, la fel ca la cârciuma din Las Fierbinţi. Doar că, peste câteva luni, la iarnă, vom fi actorii principali în filmul «LAS RĂCIŢI»! Sloganul «SCHEMEI» puse la cale de guvernarea Ciucă e foarte simplu de ţinut minte: «Români, dormiţi liniştiţi! Stinge Virgil Popescu lumina pentru voi!». La iarnă, nu trebuie să vă îngrijoraţi că avem un război la graniţă care ne afectează inclusiv energetic, nu trebuie să faceţi economie la energie şi nu trebuie să vă cronometraţi duşurile cu apă caldă. A rezolvat Virgil Popescu treaba asta, încă din vară: companii din industria prelucrătoare şi-au restrâns sau chiar şi-au închis, deja, activitatea! Iată cum am devenit eficienţi energetic: nu mai avem nevoie de energie, pentru că s-a îngrijit Virgil Popescu să pună economia pe butuci şi nu mai are cine să o consume”, precizează autorii moţiunii simple.

Parlamentarii USR afirmă că palmaresul ministrului Virgil Popescu în cei trei ani de mandat în fruntea Energiei “este de neegalat: zero MW (n.red. – megawaţi) noi de energie electrică puşi în producţie, 6.000 MW retraşi din producţie”.

“Investiţiile sunt pe hârtie şi în poze electorale, dar, în realitate, ele lipsesc cu desăvârşire. Centrala de la Iernut zace neterminată încă din 2019. Peste câţiva ani o veţi vinde şi pe aceasta la fier vechi? Noi proiecte regenerabile zero”, mai scrie în textul documentului citat.

Sursă: Bursa.ro 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.