Oct 11, 2022

Producătorii ar trebui să vândă curentul electric cu maxim 450 lei/MWh, dar transparent

Producătorii de energie electrică nu au de ce să vândă electricitatea la un preț mai mare de 450 lei/MWh. Cu toate că au fost cereri de cumpărare la prețuri între 1.300 și 1.500 lei/MWh, niciun producător nu a vândut energie de la intrarea în vigoare a OUG 119/2022, nici cu 450 lei/MWh, nici mai scump. Practic, de la 1 septembrie 2022, pe piețele ”la termen” administrate de Opcom nu s-a vândut energie deloc! Doar pe piețele spot (PZU – Piața pentru Ziua Următoare și PI – Piața Intra-zilnică) se mai fac tranzacții, la prețuri medii de până la aproximativ 1.800 lei/MWh. Sigur, se mai fac tranzacții și pe Piața de echilibrare, unde prețurile sunt și mai mari decât 1.800 lei/MWh. Opinia noastră este că producătorii ar trebui să vândă energia pentru anul viitor, ba chiar și pentru o perioadă mai lungă de un an, la un preț maxim de 450 lei/MWh, prin contracte bilaterale directe, dar toate aceste contracte trebuie să fie transpartente. Mai exact, trebuie publicate numele companiilor care fac tranzacția, cantitatea, perioada de timp și prețul. Altminteri, riscăm să apară, din nou, ”băieții deștepți din energie”!

Potrivit OUG 119/2022, toate sumele obținute de către producători peste 450 lei/MWh se taxează 100% de către stat. Adică orice ban obțin peste 450 lei, merge la buget.

Ordonanța prevede că, ”începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență (n.r. – OUG 119/2023, aplicabilă până la 31 august 2023), producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, stabilită în conformitate cu prevederile metodologiilor prevăzute în anexa nr. 6 și anexa nr. 6.1”.

Metodologia prevede exact că orice sumă ce depășește 450 lei/MWh merge la stat. Mai exact, în Fondul de Tranziție Energetică.

În aceste condiții, nu vedem de ce producătorii ar vrea să vândă cu mai mult de 450 lei/MWh (circa 90 euro/MWh)! Și, totuși, nimeni nu vinde nimic! Nici măcar în condițiile în care marii distribuitori și furnizori de energie electrică au tot avut oferte de cumpărare!

Unul dintre motive ar putea să fie acela că prevederile Ordonanței se aplică doar până la sfârșitul lunii august 2023. După această dată, nu se știe cum ”va configura” Guvernul piața energiei și, mai ales, taxarea în domeniu!

Mai mult, în prima parte a anului viitor se așteaptă noi reglementări în domeniul energetic adoptate la nivelul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă o nouă legislație și în România.

În plus, pare că războiul ruso-ucrainean nu se mai sfârșește, iar prevederile Pactului Verde European par din ce în ce mai pregnante, ceea ce înseamnă că nu sunt mari șanse ca această criză energetică să treacă prea curând.

Contracte bilaterale directe pe patru ani

OUG 119/2022 prevede și că ”valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1.300 lei/MWh”.

Marii furnizori și distribuitori au avut numeroase cereri de cumpărare la acest preț, pe platformele Opcom, dar nu au existat oferte de vânzare din partea producătorilor. Poate și pentru că, potrivit rapoartelor Opcom, pe piețele la termen, prețul mediu ponderat de vânzare a energiei a fost, în ultimele luni, între 1.800 și 2.400 lei/MWh.

Totuși, pentru a înlesni încheierea de contracte pe termene mai lungi de un an, OUG 119/2022 prevede că ”Ministerul Energiei este autorizat să împuternicească reprezentanții săi în Adunarea Generală a Acționarilor societăților de producție de energie electrică unde este acționar majoritar, să solicite operatorilor economici să elaboreze și să aprobe, în cadrul Adunărilor Generale ale acționarilor, până la data de 1 noiembrie 2022, strategia de vânzare a producției de energie electrică pentru următorii 4 ani”.

Mai mult, și în companiile în care Ministerul Energiei este acționar minoritar (cum este la Petrom, care deține termocentrala Brazi), statul va cere o nouă strategie de vânzare a producției de energie electrică pentru următorii 4 ani.

Acesta ar putea fi un alt motiv pentru care încă nu au apărut oferte de vânzare a energiei pe Opcom: producătorii încă nu au aprobate noile strategii.

Cert este că, prin aceste prevederi, producătorii vor putea încheia contracte bilaterale pe 4 ani, fără a mai utiliza platformele Opcom. Altminteri spus, vor reapărea contractele bilaterale directe.

Reamintim, legea 123 a energiei electrice și gazelor naturale, adoptată în anul 2012, interzice contractele bilaterale directe. Pentru că au existat furnizori (așa-numiții ”băieți deștepți din energie”), care au profitat de legislația anterioară și cumpărau ieftin, de la producătorii de stat, și revindeau scump, către companii tot de stat, autoritățile au interzis total, prin legea 123/2012, contractele bilaterale directe. Când a fost adoptată, legea prevedea că ”tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu”. În ultimii ani, după adoptarea în Parlamentul European a Regulamentului 943/2019, și legislația internă s-a modificat, astfel că producătorii au avut posibilitatea să vândă energia prin contracte directe. Totuși, niciunul dintre producătorii deținuți de stat nu a folosit această variantă!

Acum, prin OUG 119/2022, producătorii sunt obligați să vândă energia prin contracte bilaterale negociate direct furnizorilor ce au clienți finali, marilor consumatori, transportatorilor și distribuitorilor.

Dar, pentru ”a contracara” reapariția ”băieților deștepți”, Focus Energetic solicită transparentizarea contractelor bilaterale negociate direct. Mai exact, fie pe site-urile producătorilor, fie pe cel al ANRE, fie pe cel al Ministerului Energiei să fie publicate toate contractele negociate direct, împreună cu informațiile relevante: compania căreia producătorul i-a vândut energia, cantitatea, perioada, în bandă sau vârf de sarcină și prețul. În acest mod, va fi aproape imposibil ca ”un băiat deștept” să aibă viață ușoară dacă va primi de la vreun producător energie electrică la preț ”preferențial”!

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.