Oct 12, 2022

Producătorii de energie din România, obligați să vândă energie electrică la 450 de lei/MWh Republicii Moldova

Producătorii de energie electrică din România sunt obligați ca, în limita cantităților disponibile, să vândă energiei electrică la prețul de 450 de lei/MWh, prin contracte bilaterale directe, către companiile desemnate de guvernul Republicii Moldova, pentru a asigura consumul țării, afectată de întreruperea importurilor din Ucraina.

Iată ce a scris ministrul Energiei pe facebook, în contextul în care a anunțat aprobarea Ordonanței de Urgență referitoare la schema de sprijin pentru marii consumatori industriali de energie:

“Prin prezenta OUG am mai făcut o modificare importantă la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 119/2022, pentru a veni în ajutorul celor din Republica Moldova:

”După articolul VII, se introduce un nou articol, art. VII1 ,  cu următorul cuprins:

” Art. VII1 .

Prin excepție de la prevederile art. VII, în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în Anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.”

Așadar, în situația excepțională de acum – Ucraina a întrerupt exportul de energie, inclusiv către Republica Moldova, care își asigura de acolo circa 30% din consum – producătorii români de electricitate trebuie să vândă energie electrică la prețul de 450 de lei/MWh pentru a se asigura alimentarea Republicii Moldova, dacă au cantități disponibile. Din ce se înțelege, contractele la acest preț se vor încheia cu firmele desemnate de Executivul de la Chișinău.

Prețul de 450 de lei/MWh este mult sub prețurile spot din România (circa 1.460 de lei azi), singura piață de energie pe care se mai fac tranzacții semnificative. Acest preț de altfel nu este întâlnit în nicio tranzacție făcută în ultimul timp pe vreo piață din România și el este, de fapt, prețul de la care producătorii de energie din România sunt impozitați cu 100% prin acea contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.

Amintim că, începând de ieri, Transelectrica, operatorul rețelei de transport a energiei din România permite să poată fi făcute importuri comerciale de energie electrică de către Republica Moldova, din România. Momentul a fost devansat ca urmare a interzicerii exporturilor de energie din Ucraina, al cărei sistem a fost afectat de tirurile de rachete rusești, și care afectează și Republica Moldova.

“Având în vedere situaţia energetică din zona Ucrainei, alocările de capacitate pe granița România-Moldova au fost devansate din data de 14 Octombrie 2022 (cu zi de livrare 15 Octombrie 2022) în data de 11 Octombrie 2022 (cu zi de livrare 12 Octombrie 2022). Începând cu data de 12 Octombrie 2022 (cu zi de livrare 13 Octombrie 2022) datele de licitaţie vor fi cele din regulile de alocare aprobate de ANRE”, arăta Transelectrica.

Potrivit informațiilor noastre, va fi scoasă la licitație o capacitate de transport de 100 MW pe linia de interconexiune Isaccea-Vulcănești, prin care consumatorii din Republica Moldova pot fi alimentați cu energie electrică din România.

”Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (centrala pe gaze de la Cuciurgani, din Transnistria-n.red.). Acest lucru este posibil deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de mc de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Acum prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată”, a spus vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ieri, potrivit rfi.ro.

Amintim că la jumătatea lunii martie s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european, ele funcționând anterior sincronizate cu rețeaua rusă.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.