Jul 26, 2023

Prosumatorii vor putea cere compensarea financiară a surplusului de energie la o lună, nu după 2 ani

Potrivit unui nou proiect de lege, elaborat de către senatorul UDMR, Lóránt Antal, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale, un prosumator va putea cere compensarea financiară a surplusului de energie produsă la o lună sau surplusul ar putea fi folosit pentru plata facturii de gaze ori donat.

Inițiativa legislativă, care are ca scop modificarea Legii nr. 123/2012 a energiei electrice, poate aduce schimbări majore în sistemul de compensare a prosumatorilor. „Zeci de mii de cetățeni au ales, până acum, să devină prosumatori, producând energie electrică regenerabilă cu panouri fotovoltaice proprii”, a declarat Lorant Antal, într-un comunicat de presă.

”Cu toate acestea, sistemul de compensare prevăzut în legislația actuală creează dificultăți inutile. În prezent, prosumatorii cu o capacitate de producție de până 200 kW beneficiază de o compensare cantitativă, valoarea surplusului produs de ei fiind raportată pentru un consum ulterior. Astfel, aceștia pot solicita abia după 24 de luni o compensare financiară în cazul în care încă dispun de o balanță pozitivă. Problema principală este că acest sistem poate deveni victima unor disfuncționalități. De exemplu, au existat cazuri în care furnizorii au ezitat să emită facturi în cazurile în care exista un surplus de producție și, cum perioada de 24 de luni se calculează de la data primei facturi, intervalul efectiv de doi ani se decala, în defavoarea prosumatorului. Prin acest proiect de lege vrem să îmbunătățim acest sistem”, a mai spus inițiatorul șeful Comisiei pentru Energie din Senat.

Detaliind modificările-cheie, senatorul UDMR a precizat că inițiativa ar acorda posibilitatea prosumatorilor, în situația în care au un surplus de producție, de a cere compensarea financiară a acestuia mai devreme, chiar și la perioade de o lună. „Astfel, această investiție făcută de prosumatori capătă o valoare tangibilă, dându-le libertatea și dreptul de a-și gestiona mai bine propriile resurse, aspect de care am ținut cont și în celelalte schimbări pe care le propunem”, a adăugat Antal.

Astfel, proiectul de lege depus recent la Senat prevede și crearea unor alternative în ceea ce privește modul în care cantitatea generată în surplus ar putea fi utilizată. Pe de o parte, valoarea acesteia ar putea fi folosită pentru plata facturii de gaze, cu condiția ca aceeași companie să fie atât furnizorul de energie electrică, cât și de gaze naturale. De asemenea, prosumatorii ar putea solicita donarea surplusului unor alți consumatori aparținând aceluiași furnizor, de exemplu unor familii vulnerabile, spitale, școli sau chiar pentru punctele de consum deținute de alți membri ai familiei.

„Într-un context în care tranziția verde devine un proiect strategic, rolul nostru, ca legislatori, este să eliminăm limitările inutile, care îngreunează acest proces, să prevenim potențialele abuzuri din partea marilor companii furnizoare, să înlesnim deciziile potențialilor prosumatori și să prioritizăm bunăstarea cetățenilor pe o piață energetică în continuă schimbare”, a conchis Lorant Antal.

În perioada care urmează, proiectul de lege va fi dezbătut în cadrul comisiilor de specialitate, ceea ce va avea loc, cel mai probabil, odată cu începutul sesiunii parlamentare de toamnă, se mai arată în comunicat.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.