Oct 3, 2022

Provocări în criza energetică – Ediția a VI-a

Profit.ro și-a propus să aducă împreună, la aceeași masă, pentru o dezbatere consistentă pe temele semnificative ale momentului, în cadrul unei conferințe offline, oficiali și reprezentanți ai autorităților responsabile în domeniu, lideri ai companiilor active în piețele de energie, consultanți și specialiști.

HENRO a fost reprezentată de dna. Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, dar și reprezentanți ai membrilor Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO prin: Aristotel Marius Jude, Director General Adjunct, Romgaz, Sorin Alecu, Director Adjunct Strategie, Complexul Energetic Oltenia.

TEMATICA ABORDATĂ

Panel gaze naturale

  • Actualele niveluri de prețuri angro (cu excepția celor reglementate pentru casnici și CET-uri) sunt stimulative pentru producători, dar creează probleme pentru consumatori și furnizori. Cum vor evolua ele în iarna care vine și anul viitor?
  • În caz de criză a gazelor în UE la iarnă, căror consumatori din România li se va reduce/întrerupe aprovizionarea în baza obligațiilor convenite la nivel european? Poate rezista România cu zero importuri de gaze rusești?
  • Va putea România să importe gaze din alte surse decât Federația Rusă în iarna care vine?
  • Cât de dezirabile mai sunt politicile guvernamentale românești de subvenționare a construirii de noi rețele de distribuție de gaze, în condițiile în care UE își propune reducerea accelerată a consumului în următorii ani, atât din rațiuni climatice, cât și geostrategice?

Panel energie electrică

  • Care sunt cauzele pentru care prețurile angro la energie electrică au ajuns la nivelurile enorme pe care le vedem în prezent și ce șanse sunt ca acestea să scadă sau măcar să se stabilizeze? Ar trebui modificat designul european al pieței, prin reducerea rolului prețului marginal?
  • Cât de sustenabilă este actuala schemă de plafonare a prețurilor finale la energie pentru consumatori? Poate ea rezista până la primăvară? Cu ce ar putea fi înlocuită?
  • Ce poate și trebuie făcut pentru accelerarea implementării investițiilor în noi capacități de producție de energie electrică, precum și în întărirea rețelelor de transport și distribuție?
  • Va rezista sistemul energetic național la iarnă?

 

 

 

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.