Dec 13, 2022

Punerea în funcţiune a primei centrale nucleare cu reactoare mici, în 2027

Anul 2027 ar putea să fie un termen ”un pic ambiţios” sau nu neapărat cu o probabilitate de 100% pentru punerea în funcţiune a primei centrale nucleare cu reactoare mici SMR din Europa, care va fi dezvoltată la Doiceşti (Dâmboviţa), spune directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.

„Până în 2027 cred că nu sunt cele mai mari şanse. Noi ne-am asumat termenul de a pune în funcţiune primul modul în acest deceniu. (…) E clar că în acest deceniu vom putea face acest lucru, însă cred că 2027 ar putea să fie un termen un pic ambiţios sau nu neapărat cu o probabilitate de 100% pentru a fi implementat, motiv pentru care cred că este important să avem şi planul B şi planul C. Totodată, proiectul la care noi ne-am angajat este de 462 de megawaţi”, a menţionat Cosmin Ghiţă, la dezbaterea „Cum va fi iarna aceasta pentru consumatorul român de energie şi ce rol ar putea juca România în energia regiunii?”.

El a subliniat că proiectul se desfăşoară cu un calendar mult mai rapid decât pentru centrale normale datorită faptului că „sunt preponderent prefabricate, ceea ce ajută foarte mult la timpul de construcţie – şi de aici şi eficientizarea economică dată de de aceste proiecte”. Totodată, directorul Nuclearelectrica a subliniat că au avansat tehnicile de construcţie şi s-a putut găsi o metodă pentru a fi aplicate în instalaţii nucleare, utilizându-se tehnologii dovedite.

În ceea ce priveşte planurile asumate de către Nuclearelectrica până în 2032, acestea prevăd, printre altele, retehnologizarea Unităţii 1 „care va da cea mai ieftină sursă de producţie de energie curată din România”.

„Centralele retehnologizate nucleare sunt cele mai ieftine surse de energie electrică fără emisii de carbon. Noi ne-am făcut planul până în 2032: construirea Unităţilor 3 şi 4, inclusiv punerea lor în funcţiune – şi a unei centrale de tip SMR cu o capacitate de 462 de megawaţi (…) După cum aţi văzut în cadrul acordului de sprijin care a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei – şi chiar vreau să salut demersul făcut în acest sens, finanţarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă depinde de două elemente mari, respectiv garanţii de stat pentru acoperirea părţii de împrumut a proiectului şi contracte de diferenţă pentru implementarea acestui mecanism”, a precizat Cosmin Ghiţă.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.