Sep 21, 2022

Rafinăria Petrotel Lukoil din Ploiești, care va fi afectată de embargoul petrolier impus Rusiei, și-a găsit altă sursă de țiței

Rafinăria Petrotel Ploiești, controlată de gigantul rus Lukoil, care are ar fi urmat să nu mai primească țiței rusesc din decembrie, de când intră în vigoare embargoul european asupra importurilor de țișei rusesc pe mare, și-a găsit furnizor alternativ de țiței, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

“Este evident că ne preocupă acest lucru. Ieri au fost discuții la Minister cu toți proprietarii de rafinării, și absolut toți, deci inclusiv Lukoil, ne-au transmis că au găsit sursă alternativă de țiței după data de 5 decembrie”, a afirmat ministrul Energiei , în marja evenimentului Romanian International Gas Conference, răspunzând la o întrebare din partea noastră.

Petrotel Lukoil este cea mai mică dintre cele trei rafinării mari din România, și are o capacitate de rafinare de circa 2,7 milioane de tone de țișei pe an. Rafinăria primește exclusiv țiței pe care maritimă, în Constanța, țiței care vine inclusiv din portul rusesc Novorossisk. Ca atare, rafinăria ar urma să se supună embargoului petrolier impus de europeni începând cu data de 5 decembrie pentru petrolul rusesc importat pe mare.

Grupul rus Lukoil deține trei rafinării în UE: Neftochim Burgas, singura rafinărie din Bulgaria, și ISAB, cea mai mare rafinărie din Italia, pe lângă de la Ploiești. Cea din România este, de departe, cea mai mică dintre toate.  ISAB are o capacitate de 14 milioane de tone pe an iar Burgas 7 milioane, pe lângă o capacitate nefolosită de peste 2 milioane de tone.

Bulagria a fost momentat scutită de la embargou, deci rafinăria de la Burgas va pocesa în continuare țiței rusesc. Cât despre cea din Italia, ministrul Energiei din Executivul de la Roma a spus că speră să fie cumpărată de un investitor străin.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.